Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Anna Kim : Zamrznuto vrijeme

KNJIGA TJEDNA Anna Kim : Zamrznuto vrijeme

Albansko-srpski odnosi, potraga za nestalom ženom i rat na Kosovu protežu se kao književne teme stranicama knjige

PODIJELITE

Kako Južnokorejka vidi situaciju na Kosovu i posljedice ratnih sukoba devedesetih na tom području saznajemo čitajući ovaj poseban roman. Čudan stil,  ali nevjerojatne opservacije. Potraga jednog Kosovara za svojom nestalom suprugom  putem Međunarodnog odbora Crvenog križa sùkus je ovog kompleksnog štiva,  psihološki „izbrušenog“ i posebnim stilom napisanog. Albansko-srpski odnosi, potraga za nestalom ženom i rat na Kosovu protežu se kao književne teme stranicama knjige. Preko trideset tisuća ljudi s tog područja vodi se kao nestalo pri Međunarodnom odboru Crvenog križa od završetka rata u bivšoj Jugoslaviji, a uspjelo ih se identificirati oko dvadeset tisuća. Kosovar Luan Alushi traga za svojom nestalom suprugom Fahrijom.

Pripovjedačica romana je zaposlenica Crvenog križa, humanitarna radnica koja uz njegovu pomoć ispunjava upitnik kako bi doznala što više informacija  o nestaloj ženi. Tijekom boravka na Kosovu ova humanitarka upoznaje svakodnevicu albansko-srpske konfliktne zone, ali  i  tradicijske običaje koji su duboko ukorjenjeni u  društvu.  Anna Kim kroz likove romana i priču o potrazi za nestalom osobom opisuje  devastirajuće posljedice što ga gubitak bliske osobe ostavlja onima koji ostaju, odnosno ukazuje na bespomoćnost  dok se njihovi životi nastavljaju u „zamrznutom vremenu.“ „… i počinješ osjećati da je ispravno nastaviti živjeti život, a ne žaliti za prošlim, dopustiti da te se zamrzne i uskraćivati se svemu budućem, makar i pasivno, uskraćuje ti se; a ipak ti se čini nepravednim odustati bez vijesti, okrutnim kao da je posrijedi ubojstvo…“

Anna Kim rođena je 1977. godine u Daejeonu u Južnoj Koreji, a od 1984. živi u Beču, gdje je studirala filozofiju i kazališnu umjetnost te magistrirala na „teoriji romana” Georga Lukácsa. Objavila je više kratkih priča, eseja i pjesama u novinama, književnim časopisima i antologijama. Njezina četiri romana ( Trag slika, Zamrznuto vrijeme, Anatomija noći i Veliki povratak kući ) prevedena su na više jezika. Objavila je i zbirku eseja pod nazivom Invazije privatnoga. Dobitnica je mnogih priznanja, a za roman Zamrznuto vrijeme (jedino njezino djelo prevedeno u Hrvatskoj) nagrađena je Nagradom Heinrich-Treichl austrijskoga Crvenog križa 2009., Stipendijom Eliasa Canettija iste godine te Nagradom Europske unije za književnost 2012. godine.

Još jedna kvalitetna knjiga Nakade Ljevak iz 2018. koja je našla svoje mjesto na policama naše Gradske knjižnice te se uz  „Metalno srce“, „Povijest pčela“ i „Cvijeće“ istog izdavača predstavlja u ovoj rubrici.

Pripremila: Dražena Petrišić