Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Ana Penyas: Mi žene smo uvijek dobro

KNJIGA TJEDNA Ana Penyas: Mi žene smo uvijek dobro

Roman daje glas jednoj ušutkanoj generaciji žena te progovara o svim onim ženama koje su svoj život posvetile drugima i koje su uvijek bile doživljavane tek kao nečije supruge, majke ili bake

PODIJELITE

Nakladnička kuća V.B.Z. od 2019. godine provodi projekt „Na margini: manje zastupljeni glasovi, žanrovi i iskustva u europskim književnostima“ koji obuhvaća objavljivanje, promociju i distribuciju visokokvalitetnih književnih djela, uglavnom manje zastupljenih književnih vrsta – grafički roman, poezija, dječja književnost i kratke priče. U okviru projekta do sada je objavljen niz vrhunskih djela za odrasle, ali i za djecu, među kojima je kultni serijal o Muminima Tove Jansson ili „La superba“ nizozemskog autora Ilje Leonarda Pfeijffera te nekoliko sjajnih grafičkih romana. Jedan od njih je „Mi žene smo uvijek dobro“ mlade španjolske strip autorice Ane Penyas.

„Mi žene smo uvijek dobro“ je priča o ženama, i to onima starije generacije. Junakinje stripa su dvije udovice u osamdesetim godinama života: Maruja i Herminia, autoričine bake. One su provele veći dio svog života u kući, kuhajući, brinući se o obitelji, čisteći, a sada svoje dane provode same.

Iako su temperamentom i osobnom poviješću potpuno različite, sada dolaze u godine kad počinju, htjele-ne htjele, ovisiti o drugima. U očima vlastite djece postale su neminovno netko za koga se „treba brinuti“. No njihov svakodnevni život, poznanstva i druženje sa susjedima, poznanicima i prijateljima, pa i s vlastitom unukom koja je spremna poslušati i zapisati njihove priče, ta strana koja je njihovoj djeci zauvijek ostala nepoznata, pokazuju da i u starosti – ili zapravo tek sad – imaju i vode živote i izvan kruga  obiteljskih zaduženja i obveza.

Ovaj dirljivo ilustriran grafički roman daje glas jednoj ušutkanoj generaciji žena te progovara o svim onim ženama koje su svoj život posvetile drugima i koje su uvijek bile doživljavane tek kao nečije supruge, majke ili bake. Ovaj hommage u stripu svim tim ženama malen je doprinos da ih konačno učinimo protagonisticama i pokušamo ih ne doživljavati kao nemoćne bake, već kao hrabre žene koje su imale, i još uvijek imaju, svoje želje i snove.

Roman je 2018. godine nagrađen Nacionalnom španjolskom nagradom za strip.

 

Pripremila: Ivana Grubačević