Home Izdvojeno U kino stiže dobitnik Zlatne Arene: Dnevnik Diane Budisavljević

U kino stiže dobitnik Zlatne Arene: Dnevnik Diane Budisavljević

PODIJELITE

Nagrađen Zlatnom Arenom na Pula film festivalu, film “Dnevnik Diane Budisavljević”, redateljice Dane Budisavljević stiže u kino Gorica u četvrtak, 3. listopada. Gorička premijera, uz gostovanje redateljice počinje u 20 sati. Priča je to o zagrebačkoj humanitarki i socijalnoj aktivistkinji koja je organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora tijekom Drugog svjetskog rata. Ostale projekcije na rasporedu su 5., 7. i 9. 10. u 18:00 sati

DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ; igrano-dokumentarna biogr. drama; trajanje: 80′; režija: Dana Budisavljević; uloge: Alma Prica, Igor Samobor, Biserka Ipša, Mirjana Karanović, Krešimir Mikić

Diana Budisavljević bila je zagrebačka humanitarka i socijalna aktivistkinja koja je organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora tijekom Drugog svjetskog rata. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana je apelirala na vlast, crkvu i Crveni križ da iz logora spase barem djecu. Nakon što nitko nije preuzeo odgovornost, odlučila je sama iz svog stana organizirati akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od deset tisuća djece!

Žena, koja bi bilo gdje u svijetu zbog svog čina doživjela zahvalnost i počasti, prešućena je jer njezin „lik i djelo“ nije odgovarao ni „crnima“ ni „crvenima“.
Pronalaskom i objavom dnevnika ta nevjerojatna priča napokon postaje vidljiva, a redateljica Dana Budisavljević, privučena sličnim imenom i istim prezimenom, kreće u istraživanje dugo 10 godina, kako bi napravila film koji će na dostaojan i dostojanstven način odati počast toj prešućenoj heroini.

Od ostalih naslova možete pogledati:

ČETVRTAK, 26. 9. – SRIJEDA, 2. 10.
JANKO STRIŽIĆ: FARMAGEDON / Shaun the Sheep Movie: Farmageddon; animirani, sinkroniziran; trajanje: 86′; režija: Will Becher, Richard Phelan
Čudna svjetla iznad mirnog grada Mossinghama najavljuju dolazak tajanstvenog posjetitelja s drugog kraja galaksije… no na obližnjoj Mossy Bottom farmi Shaun ima druge stvari na pameti, a njegove vragolije neprestano prekida razdraženi pas Bitzer. Kada maleni preslatki izvanzemaljac s nevjerojatnim moćima prisilno sleti blizu Mossy Bottom farme, Shaun uskoro vidi priliku za izvanzemaljsku zabavu i avanturu, te kreće na misiju: mora otpratiti intergalaktičku posjetiteljicu prije nego je ulovi zlobna organizacija.
Projekcije: 26. i 28. 9. i 1., 4., 6. i 8. 10 u 18:00

 

RAMBO: DO ZADNJE KAPI KRVI / Rambo: Last Blood; akcijski; režija: Adrian Grunberg; uloge: Sylvester Stallone, Paz Vega, Louis Mandylor
Vijetnamski veteran John Rambo preživio je mnoge potresne događaje u svojem životu te se povukao u jednostavan život u izolaciju. U novom nastavku kultnog serijala Rambo se sukobljava sa pripadnicima meksičkog kartela koji mu se drznuo oteti kćer.
Projekcije: 26. i 28. 9. i 1. 10 u 20:00

PETAK, 27. 9. u 11 sati
Matineja za umirovljenike – ulaz besplatan
NAVIJAČICE / Poms; komedija; trajanje: 91′; režija: Zara Hayes; uloge: Diane Keaton, Pam Grier, Jacki Weaver
Ovo je zabavna i emotivna komedija o grupi žena koje formiraju skupinu navijačica u njihovoj mirovinskoj zajednici i time pokazuju da nikada nije kasno da ostvare svoje snove. Isprva ih ismijavaju, ali se sreća ubrzo okreće na njihovu stranu i svojom energijom polako osvoje simpatije okoline.