Home Izdvojeno Kesteni, mošt i – traktorske kosilice

Kesteni, mošt i – traktorske kosilice

Kestenijada u Buševcu ove godine uz neke novitete

PODIJELITE

Jesen. Kesteni. Domaći mošt. Kad tome još pridodamo utrku traktorskih kosilica dobili ste- Kestenijadu u Buševcu. Ako ste se pitali kako to da kesteni i kosilice idu skupa, organizatori iz udruge Moj Buševec i na to pitanje imaju odgovor. „Ove smo godine htjeli nadopuniti kestenijadu pa smo organizirali ovu jedinstvenu utrku. Ima dosta zainteresiranih, neki su za sportsku vožnju, drugi su nabrijaniji, pa ćemo se potruditi da iduće godine organiziramo vožnje u dvije kategorije“, objasnio nam je predsjednik udruge Moj Buševec, Danijel Rožić.

I dok je u utrci kosilica slavio mladi Filip Rožić, s druge strane, na platou oko vatrice na kojoj su se krčkali kesteni, okupilo se fest ljudi; Buševčana, gostiju, stigle su udruge, svi se druže, grickaju kestene, piju domaći mošt. „Ovo je prilika da se ljudi druže, a i da upotpunimo jesen. Osim kestena tu su i kesten kolači, a mi pripremamo i naš domaći mošt“, dodaje Rožić.

Za stolom do jedan drugi Rožić, Ivan Rožić, prodaje i predstavlja Buševski kolendar. Riječ je o kalendaru u kojem su pobrojani svi blagdani i svečani godi baš onak’ kak’ su se nekad zvali „Imamo Trojake, Mrtvi god, Vuzem, Veliku i Malu mešu“, nabraja nam Rožić koji je inspiraciju za ovaj kolendar dobio od Habdelićevog kalendara iz 17.stoljeća.

„Želja nam je da se upamte ti stari nazivi, da ne budu zaboravljeni“, kazuje Rožić te nadodaje kako je kalendar ove godine posvećen DVD-u Buševec koji slavi 120.obljetnicu i OSS-u Buševec koji će iduće godine obilježiti 100 godina postojanja.