Home Izdvojeno Kartozid na pročelju Pučkog učilišta

Kartozid na pročelju Pučkog učilišta

U planu je i postavljanje kartohoda u velikogoričke osnovne škole

PODIJELITE

U suradnji s Državnom geodetskom upravom, na zgradu Pučkog otvorenog učilišta postavljena je velika karta Velike Gorice i Zagrebačke županije, što je svakako zgodan novi detalj u gradskom središtu. Kartozid je topografska karta koje prekriva jednu ili više teritorijalnih jedinica koje su povezane u jedinstvenu cjelinu i prezentirane u krupnijem mjerilu prikazivanja.

Kako je pojasnio ravnatelj Damir Šantek, Državna geodetska uprava projekt izrade kartozida provodi već više od 10 godina. – Ovo je trideseta karta koju postavljamo u gradove sjedišta županija ili gradove koji imaju poseban gospodarski interes, a Velika Gorica je svakako jedan od njih. Lijepo je vidjeti promidžbu geodetske struke na jednom ovakvom zidu te i na taj način upoznati širu javnosti s geodetima i onim što rade. – rekao je Šantek.

Kartozid veličine 8 x 6,7 metara je, iza onog na dubrovačkim zidinama, najveći u Hrvatskoj. – Velika Gorica se užurbano razvija te se fizionomija grada mijenja iz dana u dan. Dobro je to shvatiti i zabilježiti kroz neke dokumente. Na ovoj lokaciji, jednoj od najfrekventnijih šetnjica u gradu, Velikogoričani i naši gosti mogu ‘baciti oko’ na kartu, vidjeti i prokomentirati prostor u kojem se nalaze. – istaknuo je gradonačelnik Barišić.

U planu je i postavljanje kartohoda u goričke škole, što će našim najmlađim sugrađanima biti posebno zanimljivo, a na taj će način bolje upoznati kraj u koje žive.

MN: Sređivanje katastarskih općina

Državna geodetska uprava i Grad uspješno surađuju i na sređivanju katastarskih općina. – Situacija ide u dobrom smjeru. Trenutno izlažemo jednu katastarsku općinu, druga je spremna za izlaganje, a to su Gradići i Kurilovec. Vidimo da ima potrebe i za daljnja izlaganja koja su za dobrobit svih naših građana, a iduća je na redu Šiljakovina. – rekao je Šantek. Suradnjom je zadovoljan i prvi čovjek grada. – Trenutno provodimo novu izmjeru na nekoliko katastarskih općina u urbanom dijelu, međutim širit ćemo se i na ruralni dio. – najavio je Barišić.