Home Izdvojeno KAMEN TEMELJAC Do 2024. bit će gotov Centar kompetentnosti!

KAMEN TEMELJAC Do 2024. bit će gotov Centar kompetentnosti!

PODIJELITE

Polaganjem kamena temeljca na zemljištu uz Srednju strukovnu školu i službeno su započeli radovi na izgradnji Regionalnog centra kompetentnosti u Velikoj Gorici. Gorički je centar, uz Samobor i Dugo Selo, jedan od tri centra izvrsnosti koji će školovati učenike za CAD, CAM, CC i aditivne tehnologije te ih pripremati za tržište rada, a sva tri centra objedinit će oko 1800 učenika.

„Cilj ovog centra je modernizacija strukovnog obrazovanja. Učenici će moći će kroz rad učiti, nastavnici će imati mogućnost daljnjeg stručnog usavršavanja u svojim pozivima, poduzetnici će moći koristiti resurse centra, a imat će i pripremljene učenike za tržište rada“, ističe ravnatelj Srednje strukovne škole, Miroslav Antolčić.

Ravnatelj Miroslav Antolčić (lijevo) i gradonačelnik Krešimir Ačkar

Gorički centar prostirat će se na 1835 kvadrata, na dvije etaže, a završetak radova planiran je 2024., nakon čega kreće nabava opreme i edukacija. „Svjesni smo da bez ulaganja u modernizaciju strukovnog obrazovanja i bez ulaganja u moderne tehnologije nećemo moći pridobiti mlade da se bave obrtništvom. Gorica je stari obrtnički grad, želimo da takav i ostane, a ovaj će nam iskorak dati dodatnu vrijednost i kvalitetu“, poručio je gorički gradonačelnik, Krešimir Ačkar.

Projekt je, podsjetimo, počeo 2018. godine nakon što je Ministarstvo znanosti proglasilo Srednju strukovnu školu regionalnim centrom kompetentnosti. Prvi sporazumi potpisani su polovicom 2020., a dvije godine kasnije otvara se i prvo gradilište. Županija je za ovaj projekt izdvojila još dodatnih 13 milijuna kuna kako bi mogao opstati. „Ovo je reforma u obrazovanju. Polažemo kamen temeljac za budućnost strukovnog obrazovanja u županiji i šire. Dobit ćemo stručne kadrove u ovom strojarskom smjeru, osigurat ćemo da mladi ostanu kod nas i da se obrazuju“, poručio je zamjenik župana, Damir Tomljenović.