Home Izdvojeno Kadar bez šablona: Fotoaparat je samo tehnika, a fotograf ne smije biti...

Kadar bez šablona: Fotoaparat je samo tehnika, a fotograf ne smije biti njegov rob

PODIJELITE

U Knjižnici Galženica otvorena je izložba fotografija „Knjiga svaki dan“. Fotografije koje imate prilike razgledati do 18. studenoga ovjekovječene su u požeškoj knjižnici, a njihovi autori su mladi fotografi iz Požege, Vinkovaca, Jarmine, Našica i Valpova.

foto1

– Ova izložba je pokazala kako mladi na jedan drugačiji način promatraju svijet, neopterećeni šablonama. Zabilježili su impresivne kadrove koji su nama knjižničarima jako poticajni jer pokazuju gdje sve knjiga može biti prisutna – ističe ravnateljica velikogoričke knjižnice Katja Matković Mikulčić.

Izložba je nastala kroz javni natječaj na zadanu temu, a foto radionicu je priredio Hrvatski foto savez.

– Najviše smo posvećeni radu s mladima. Uglavnom smo orijentirani na materijalnu i nematerijalnu baštinu. Ova izložba je nastala kroz natječaj kojeg je objavila Gradska knjižnica u Požegi i u suradnji s nama je kroz radionicu došlo do realizacije projekta – kaže Zlata Medak, voditeljica programa rada s mladima te dopredsjednica Hrvatskog foto saveza.

foto2

Osnovna tema izložbe je knjiga i čitanje kao svakodnevna aktivnost, kao potreba, hobi, oblik druženja s književnim likovima, te čitanje kao širenje znanja i iskustva.

– Imali smo dobar dan pa je bilo prekrasno svjetlo. Jedan dio fotografija nastao je u samoj knjižnici, a drugi vani. Izložba je kao što vidite predivna – napominje Medak.

akcija_skolarac5

– Mislim da je ovo otvorenje izložbe u društvu s mladim Velikogoričanima zapravo poticaj da i oni krenu istim putem, da uzmu fotoaparat u ruke i da zabilježe motive i teme s našeg područja što će biti i građa za jednu drugu izložbu u našoj knjižnici, a možda i šire jer je i ova izložba potekla iz požeške knjižnice, a završila po Hrvatskoj. Nama u tome može pomoći Foto klub Velika Gorica – zaključila je ravnateljica Matković Mikulčić.

foto3

Zlata Medak ističe kako je fotoaparat samo tehnika, te da fotograf ne smije biti rob tehnike.

– Više radimo prateći svjetlo i otkrivajući onaj kadar koji je njima u tom trenutku otkrilo to svjetlo. Onda će pokazati to što su željeli reći, bez kalkulacije. I ono što su mladi još naučili, to je zajedništvo. Njih 20 kada uđu u neki prostor vide više, spajaju se bolje, osjećaju i različitosti u kojoj i nastaje bogatstvo izražaja, tako da niti jedna njihova fotografija nije ista – naglasila je.

Fotografi ističu kako je slobodno fotografiranje poticaj mladim ljudima za njihovo kreativno izražavanje. Pokazujući emocije kroz fotografije, u ovu se umjetnost lako mogu zaljubiti.