Home Izdvojeno Jurjevske svečanosti i strašan zmaj u Mičevcu

Jurjevske svečanosti i strašan zmaj u Mičevcu

PODIJELITE

U subotu u 19 sati u školskom dvorištu u Mičevcu mještani će proslaviti nadolazeći blagdan Jurjeva. Svečanost će započeti dramsko-glazbenim programom ‘Vojuvanje Turopolcov z zmajem’, inspiriran mnogim legendama o svetom Jurju. Tako će biti prikazana borba između dobra i zla, odnosno između Turopoljaca i zmaja.

-Htjeli smo nešto novo uprizoriti za petu obljetnicu obilježavanja Jurjeva u našemu mjestu. Zmaj će biti oko 7 metara dug i oko 1.5 metar visok. Ima krila i opako će izgledati, bit će dvije osobe u njemu za vrijeme prikaza. Pokušali smo sami napraviti zmaja, ali prepustili smo to profesoru likovne umjetnosti, Slavenu Juriću. Ima tu dosta posla, on ga radi već mjesec i pol u Samoboru. – otkrio nam je Vladimir Štarkelj, predsjednik KUD-a Mičevec.

Bit će to vjerodostajan prikaz borbe jer će se Turopoljci protiv zmaja boriti puškama, kuburama i topovima, sve kako bi spasili princezu.Jurjevo-u-Micevcu (2)

Nakon prikaza borbe, Juraši će obilaziti domaćine i ukrašavati blago, a potom će mališani iz KUD-a Mičevec izvesti koreografije s kojima su se predstavili na Gradskoj smotri folklora. Oko 19.30 sati je paljenje krijesa uz tradicionalne pjesme te jedinstven pozdrav proljeću kojeg su pripremili članovi DVD-a Mičevec.

– Iza krijesa koji će dosegnuti visinu od nekoliko metara, stavit ćemo mlaznice i napraviti vodoskok oko krijesa. To će biti prikaz gdje će se voda i vatra spojiti.-rekao je Štarkelj.