Home Kultura Turopoljsko Jurjevo

Turopoljsko Jurjevo

PODIJELITE

Jurjevo 2012

Plemenita opčina turopoljska kod Lukavec grada tradicionalno svake godine organizira veliko Turopoljsko Jurjevo. Manifestacija se organizira prvu nedjelju nakon 23.travnja, dana Sv. Juraja. Jurjevo je u narodu često shvaćeno kao pravi početak proljeća, a ujedno i kao početak gospodarske godine. Narod je zato prve darove proljetnog buđenja prirode iz zimskog sna, zelenilo i cvijeće, u svojoj dugogodišnjoj tradiciji darivao svetom Jurju. Tradicija slavljenja Jurjeva posebno je raširena u Turopolju. Na Turopoljsko Jurjevo posjetitelje cijeloga dana očekuje zanimljiv i sadržajan kulturno-umjetnički i zabavni program, te brojni sadržaji za razgledavanje. Riječ je o  dobro posjećenoj pučkoj svečanosti koja Lukavcu daje značaj prepoznatljivog turističkog, kulturnog i zabavnog mjesta.

Jurjevo 2011

Jeste li znali?

Sveti Juraj (lat. Georgius) kršćanski je svetac i jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne Crkve. Njegovo štovanje je rasprostranjeno širom Europe, a neke ga zemlje štuju kao sveca zaštitnika. Već u 4. stoljeću izgrađene su crkve u Siriji posvećene njemu. U Carigradu mu je crkvu dao podignuti bizantski car Konstantin I. Veliki.

Otac mu je bio rimski vojnik, potomak plemenitaške obitelji. Poslije očeve smrti s majkom odlazi u Palestinu, gdje stupa u vojsku i uskoro postaje kršćaninom. Zbog svojih religijskih uvjerenja dolazi u sukob sa zapovjednim strukturama u vojsci. Ubijen je za Dioklecijanovog progona kršćana 303. godine.

Prema legendi, česte su slike i kipovi gdje Sveti Juraj pobjeđuje zmaja. U počecima kršćanstva zmaj je simbolizirao zlo, što se u prenesenom značenju odnosilo na poganstvo. Prikazuje se u odori rimskoga vojnika ili srednjovjekovnog viteza na bijelom konju kako zamahuje mačem.