Home Izdvojeno Jednoglasnom odlukom žirija izabrano najbolje djelo u 2015. godini

Jednoglasnom odlukom žirija izabrano najbolje djelo u 2015. godini

PODIJELITE

Što to Jakob sanja zanima svakog čitatelja koji u ruke primi ovu knjigu. Zanimljiva naslovnica daje dojam da je priča vesela i pomalo dječja. Pa iako ju mogu čitati gotovo sve generacije, težina tematike otkriva najdublja previranja koja se javljaju u svakom čovjeku.Albatros 2015 (2)-To vam je poput pjevanja kada hoćete glasno pjevati, a ne smijete. Da bih dobila dinamiku u romanu morala sam izbjeći težinu pisanja, zato sam pisala jednostavnim stilom. Mislim da će shvatiti čitatelji da je roman namjerno tako napisan zato što je on sam po sebi težak. – rekla nam je Ljubica Biljan, dobitnica nagrade ‘Albatros’.

Tekst je nastao u svega tri mjeseca. Nije bilo posebne inspiracije, jednostavno je došla ideja. No dugo sam o tome razmišljala, kakav bi trebao biti glavni lik. Kada počnete pisati to jednostavno ide. Morate sami sebe sputavati u pisanju jer ideje koje imate, nestaju dok pišete i rađaju se nove. Lik kao da oživi.-otkrila nam je autorica.

Tročlani žiri Maja Kušenić Gjerek, Darija Žilić i Božidar Prosenjak nisu imali lak zadatak. Na natječaj su ove godine pristigla 24 naslova. Ipak, jednoglasno su odlučili da je upravo ‘Jakobov san’ zasluženo dobitnik nagrade zbog odličnog stila pisanja.Albatros 2015 (16)-Ovo se doima kao suvislo i kompleksno štivo. Bez obzira jel vam se knjiga sviđa ili ne, morate priznati da je napisana po svim pravilima struke, u maniri lijepoga pisanja. – istaknuo je Božidar Prosenjak, član Prosudbenog odbora.

Gradonačelnik Dražen Barišić uručio je plaketu dobitnici nagrade. Albatros se dodijeljuje već 20 godina piscima čija se djela prvi put objavljuju. Urednik knjige ‘Jakobov san’ Miljenko Muršić istaknuo je kako je ovo 110. knjiga biblioteke Albatros. A zašto se Ljubica prijavila upravo na ovaj natječaj? – Ne znam ni sama. Vidjela sam tri ponude natječaja. VBZ, zatim jedan natječaj u Rijeci i Albatros. Nisam se mogla odlučiti na koji ću se prijaviti sve do zadnjeg dana.  – rekla nam je ovogodišnja dobitnica ‘Albatrosa’.Albatros 2015 (5)Ljubica Biljan rođena je u Cerni kod Županje. Udana je i majka dvije djevojčice. 14 godišnja kćerka Lana prva je pročitala roman ‘Jakobov san’. Iako autorica radi kao pravnica, oduvijek piše. Tako i sada već radi na novom tekstu. Nagrada Albatros potaknula ju je na to. S nestrpljenjem očekujemo novu priču.

[print_gllr id=36801]