Home Izdvojeno Izložbeni prostor POUVG-a postao Galerija Trumbetaš

Izložbeni prostor POUVG-a postao Galerija Trumbetaš

Prva izložba u inauguriranoj Galeriji posvećena je Ex Librisima ovog značajnog samoukog umjetnika iz Velike Mlake

PODIJELITE

Povodom pete godišnjice smrti Dragutina Tumbetaša, Izložbeni prostor Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica preimenovan je u Galeriju Trumbetaš. Radi se o istaknutom hrvatskom likovnom umjetniku – slikaru, ilustratoru i grafičaru, romanopiscu, dramatiku i pjesniku, rođenom u Velikoj Mlaki. – Drago Trumbetaš jedan je od najznačajnijih samoukih umjetnika s područja Velike Gorice koji je ostvario značajnu domaću i inozemnu karijeru. Želimo ga trajno upisati u memoriju grada, što svakako zaslužuje kvalitetom svog likovnog stvaralaštva i bogatim opusom koji je ostavio iza sebe. – pojasnila je Anita Pišković, ravnateljica POUVG-a.

Trumbetaš je imao jako dobru suradnju s Pučkim otvorenim učilištem. Rado je koristio taj prostor za svoj rad, znao je i sam istaknuti da tu dobiva inspiraciju za svoja djela, a surađivao je i s Bibliotekom Albatros. Primjerice, ilustrirao je „Radni dan krapinskog pračovjeka: priča o ljudima iz pleistocena“ te „Balade Petrice Kerempuha“.

Prepoznatljiv je po svojim grafičkim mapama posvećenim marginaliziranim skupinama u društvu. Budući da je i sam većinu svog radnog vijeka proveo u inozemstvu, osobit senzibilitet i interes u radu pokazivao je prema gastarbeiterima, bilježio je njihovu svakodnevicu, izazove napornog rada, otuđenosti od obitelji, kao trenutke opuštanja i sreće. Nastao je tako njegov ciklus grafičkih mapa „Gastarbeiter“ i knjiga pjesama „Gastarbeiter-Gedichte“, kao i roman „Pušači i nepušači“. Drugu, treću, četvrtu i petu knjigu „Pušača i nepušača“ izdala je Biblioteka Albatros.

Ciklus „Dragi Vincent“, likovno-tekstualni projekt koji je Trumbetaš posvetio životu i radu njegove „srodne duše“ – poznatog nizozemskog slikara Vincenta van Gogha, objavljen je kao monografija, također u nakladi Biblioteke Albatros. Serija je to oslikanih imaginarnih pisama između dvojice umjetnika, a ciklusu je prethodio temeljit studij van Goghova slikarstva i života. O životu i radu Dragutina Trumbetaša snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova, među njima i „Dragi Vincent“ Bogdana Žižića, za koji je glazbu napisao Arsen Dedić.

Čast da otvori Galeriju Trumbetaš pripala je velikogoričkom gradonačelniku Krešimiru Ačkaru, a u rezanju vrpce sudjelovala i je Trumbetašova kći Katarina. – Otvaranje ove Galerije u biti je jedno veliko hvala Dragutinu Trumbetašu. Njegovo je značenje bilo prisutno i poznato u svijetu, u Njemačkoj u kojoj je dugo radio, dok mi možda nismo niti bili svjesni kakav dragulj imamo. Moramo biti zahvalni ovakvim ljudima za prezentaciju imena našeg Turopolja i Velike Gorice i pobrinuti se da čuvamo njihovu ostavštinu. – izjavio je gradonačelnik Ačkar.

Prva izložba postavljena je inauguriranoj Galeriji je Ex Librisi Dragutina Trumbetaša. Radi se o grafikama koje se u formi naljepnice lijepe na korice knjige te koriste za označavanje knjižnog vlasništva. Svaka takva oznaka najčešće sadrži ilustraciju, natpis ex libris, te ime i prezime vlasnika. Trumbetaš se Ex Librisima kao temom bavio čitavog života, što ne čudi jer je bio školovan i iskusan grafičar. Izrađivao ih je za vlasnike koje je osobno poznavao, ali i kao posvetu umjetnicima koje je osobito cijenio. Početkom ove godine, Galerija Galženica otkupila je vrijednu zbirku Ex Librisa od obitelji Trumbetaš. Sastoji se od 20 radova nastalih u razdoblju od 1984. do 2014. godine, originalnih, još neotisnutih, jedinstvenih u stvaralaštvu ovog autora.

A u Galeriji Galženica do 19. svibnja možete razgledati skupnu izložbu stripova „Migracije – hommage Dragutinu Trumbetašu“. Rezultat je istoimene strip-radionice održane kao popratni program Trumbetašove izložbe prije dvije godine. Predstavljeno je 19 autora čiji su stripovi inspirirani ciklusom grafičkih mapa „Gastarbeiter“, a izdani su i kao strip-album Galerije Galženica.