Home Izdvojeno Izložba “Turopoljska baština kroz sjećanja” stigla u centar Zagreba

Izložba “Turopoljska baština kroz sjećanja” stigla u centar Zagreba

Izložba je u samom srcu Zagreba kako bi građane metropole podsjetili kakva netaknuta ljepota i tradicija se nalaze samo na pola sata od centra grada

PODIJELITE

U suradnji s Plemenitom opčinom turopoljskom i Gradom Velikom Goricom, u prostorima Zagrebačke županije, u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, danas je otvorena izložba pod nazivom “Turopoljska baština kroz sjećanja”. U sklopu izložbe predstavljene su i drvene makete velikogoričkog majstora Stjepana Mihanovića. Kako nam govori Juraj Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske, cilj je bio približavanje drvenog graditeljstva Turopolja turistima i stanovnicima Zagreba.

“Za ovu prigodu smo odabrali četiri tipska objekta koji i danas stoje u Turopolju – kapelu Sv. Barbare, kapela Srca Isusova na Plesu, čardak iz Mraclina i kuriju Modić-Bedeković. U malome želimo pokazati što se može vidjeti u Turopolju. Ovo je poziv svima da dođu i upoznaju turopoljsku graditeljsku baštinu i naše Turopolje u cjelini.” , govori nam župan POT-a čiji su članovi, banderij, uveličali ovo otvorenje. Kako dodaje Odrčić, banderij je jedna od najsvjetlijih točaka POT-a jer se u figuri vojnika prepoznaje čestitost, hrabrost i raskoš.

Promovirala se na ovom događaju i turopoljska podgutnica, autohtoni proizvodi od turopoljske svinje, ali i čitavo naše Turopolje koje je sve bliže turistima, ali i Zagrepčanima. Ponosan na prikazivanje u Zagrebu je i gradonačelnik Krešimir Ačkar: “Danas ovdje prezentiramo sve vrijednosti i ljepote Turopolja. Sve ove makete koje su ovdje izložene, posjetitelji mogu doći vidjeti uživo. Posebnost Turopolja jest i da svi stanovnici grada Zagreba to mogu učiniti biciklom na što smo vrlo ponosni jer to nije inače slučaj u drugim gradovima. Omogućili smo cjelodnevni izlet sa svim destinacijama koje mogu pokazati što krije povijest Turopolja. Želimo prikazati koliko je naš kraj bogat i koliko može pružiti.”

Izložbom se želi spomenuti i kako je hrast, šumski div, živi spomenik Turopolja unatrag 800 godina. Važni elementi našeg kraja su i hrvatski posavci, čardaci, turopoljska svinja, crni turopoljski tarfuf, kuća s čipkom.. “Oduvijek je to bio ponos Turopolja i to je čuvao kroz povijest, kulturu i tradiciju našega kraja. Izložba je u samom srcu Zagreba kako bi naše građane metropole podsjetili kakva netaknuta ljepota i tradicija se nalaze samo na pola sata od centra grada. Sinergijom i zajedničkim radom moramo očuvati naše ljepote, a ovom izložbom i prethodnim aktivnostima pokazujemo kako smo krenuli u pravom smjeru.”, dodaje Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.