Home Izdvojeno Istok i Zapad susreću se u Galženici

Istok i Zapad susreću se u Galženici

Početkom ožujka u galeriji Galženici otvara se izložba Josipa Zankija "Mantra suosjećanja"

PODIJELITE

Početkom ožujka galerija Galženica poziva na novu izložbu. Riječ je izložbi Josipa Zankija „Mantra suosjećanja“ u kojoj se autor okreće odnosu Istoka i Zapada, pokazujući njihov složen, nerijetko nesporazumima obilježen odnos. Kroz desetke crteža i slika Zanki prikazuje međunarodne rezultate pedagoškog rada, a bilo da se stavlja u poziciju učenika ili učitelja, bilo da radi i boravi na indijskom ili južnoameričkom potkontinentu, Zanki neprestano ukazuje na čovjekovu potrebu za izražavanjem i transcendencijom

“Teško je u lokalnim okvirima naći umjetnika koji tako sistematično radi na povezivanju umjetnosti i kulturne antropologije da ga to na kraju vodi na hibridno područje što leži negdje između umjetničke prakse i znanstvenog istraživanja, kao što je to slučaj s Josipom Zankijem. Istina, u zanimanju za ‘čovjeka kao društveno i kulturno biće’, Zankija najviše zaokuplja ono što se opire modernizaciji: religija, magija, predmodernistička umjetnost i slično. Stoga ne čudi da su objekti njegovog interesa tako raznoliki: sepulkralne prakse zadarskog zaleđa, važnost uzgoja ječma u europskim ruralnim sredinama, budističko slikarstvo, „Planine“ Petra Zoranića, Velebit, šamanizam, planinarenje, molitva, meditacija…“, stoji u najavi izložbe.

Josip Zanki, slikar, grafičar, pisac i znanstveni istraživač, rođen je 14.3. 1969. u Zadru. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1994. u klasi profesora Miroslava Šuteja. Poslijediplomski studij etnologije i kulturne antropologije završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2016. godine, gdje je iste godine obranio doktorski rad pod nazivom „Antropološka konceptualizacija prostora u thangka slikarstvu i suvremenim umjetničkim praksama“. Od 2009. do 2018. predavao je likovnu umjetnost na zadarskom sveučilištu, a od 2018. profesor je Teorije umjetnosti na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Osnivač je i voditelj nekoliko međunarodnih umjetničkih radionica (Planine, Dolazak u baštinu, Dosegnute utopije itd.). Bio je predsjednik HDLU (Zagreb) od 2007. do 2018. Izlagao je na preko stotinu samostalnih i skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu; za svoj rad primio je šest hrvatskih umjetničkih nagrada. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 30.3. 2019.