Home Gospodarstvo Inflacija usporila u studenome: Skuplja hrana, jeftinija energija

Inflacija usporila u studenome: Skuplja hrana, jeftinija energija

PODIJELITE

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u studenome 2023. u odnosu na studeni 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 4,7%, dok su u odnosu na listopad 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku niže za 0,2%.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za Hranu, piće i duhan iznosi 7,4%, za Usluge 6,9%, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 4,8% te za Energiju -3,4%.

izvor: DZS

Porast stope promjene na mjesečnoj je razini procijenjen za komponente Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije te Hrana, piće i duhan, po svakoj komponenti za 0,2%, dok je za komponentu Energija procijenjen pad stope za 1,7%. Istodobno su, prema prvoj procjeni, cijene Usluga u prosjeku ostale na istoj razini.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u studenome 2023. prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 15. prosinca 2023, priopćio je Državni zavod za statistiku.