Home Kultura Idućeg petka otvorenje izložbe Ljiljane Mihaljević u Galeriji Galženica

Idućeg petka otvorenje izložbe Ljiljane Mihaljević u Galeriji Galženica

Ovo joj je prvi nastup u Galeriji Galženica, a povod je i dvadeset godina umjetničkog stvaralaštva

PODIJELITE

Idućeg petka, 6. ožujka se u 19 sati u Galeriji Galženica otvara izložba Ljiljane Mihaljević ‘Sve je to igra’. Kako navode iz Galerije Galženica, Ljiljana Mihaljević je akademska slikarica i multimedijalna umjetnica iz Zagreba koja od 2009. godine volonterski radi s djecom s posebnim potrebama u vidu radionica s elementima art terapije.

Nastup povodom dvadeset godina umjetničkog stvaralaštva

Kutost izložbe, Radovan Vuković, napisao je predgovor koji najbolje objašnjava što izložba prikazuje: “(…) U središtu pozornosti je, dakle, sam proces transformacije apstraktnog jezičnoga znaka u slikovnu predodžbu geometrijskih forma i struktura koje postaju temeljna preokupacija i inspirativno polazište – idejna matrica na kojoj gradi i razvija svoj umjetnički izraz na unutarnjem tragu zanimljivih autorskih rješenja, pomičući granice percepcije s pojmovnoga na vizualno-estetsko i poetološko iskustvo.

Na medijsku i intrepretacijsku razinu štafelajne slike i kistovnih modulacija slikarskog kolaža, što je, u odnosu na različita medijska iskustva i aktivnosti, po svemu sudeći bilo i ostalo njeno moćnije oružje i sredstvo vizualne komunikacije kojim je u kontinuitetu sačuvala preciznost i disciplinu geste i individualnost prepoznatljiva rukopisa. Ne čudi stoga što se za svoj prvi nastup u Galeriji Galženica, povodom dvadeset godina umjetničkog stvaralaštva, odlučila uglavnom za slikarski presjek dvadesetak odabranih radova u tehnici akrilika na platnu, uključujući i nekoliko karakterističnih reljefnih instalacija te znakoviti video-performans Put, koji su na osobit način, slikom i riječi, obilježili njenu umjetničku karijeru.(…)”

Ljiljana Mihaljević je diplomirala na Accademia di Belle Arti, Sveučilišta u Firenci, Italija. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Boravila je na studijskim i rezidencijskim programima u New Yorku, Parizu, Berlinu, Leipzigu. Izlagala je na više desetaka samostalnih i grupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Njeni tekstovi o suvremenoj umjetnosti objavljivani su u Večernjem listu, Zarezu, Konturi te internetskim portalima kao što su Index.hr i Slavonija.info.

Izložba Sve je to igra ostat će otvorena do 4. travnja.