Home Izdvojeno Idete na more? Evo kako dobiti lijepe fotografije s godišnjeg odmora

Idete na more? Evo kako dobiti lijepe fotografije s godišnjeg odmora

PODIJELITE

Osvojili ste putovanje na Maldive ili ste dugo očekivani i zasluženi odmor odlučili provesti na nekoj od domaćih turističkih destinacija? Kamo god pošli jedno je sigurno, uz dobar odmor svi žele i dobre fotografije kako bi se u hladne zimske dane prisjetili lijepih sunčanih trenutaka.  Kako ne bi ostali razočarani kada stignete kući i pogledate fotografije na velikom ekranu vašeg računala odlučili smo vam ponuditi nekoliko savjeta kako dobiti zanimljivije fotografije.

Krenimo nekim redom, čekanje u koloni je vjerojatno prva stvar koja vas očekuje na putu do mora. Iskoristite to vrijeme kako biste istražili zanimljivosti destinacije na koju odlazite. Dobro upoznajte svoje odredište kako bi čim stignete bili spremni na fotografiranje najboljih kadrova.

Što fotografirati?
Svaki grad u koji odlazite zasigurno ima neki spomenik ili zanimljivu arhitekturu, a ako se radi o većem gradu možda ima i tržnicu na kojoj se uvijek nađe zanimljivih detalja. Fotografirajte spomenike, zgrade, ulice, prirodu, ljude i životinje. Uske, kamene ulice primorskih gradova uvijek su zanimljive za fotografiranje. Ako primijetite nekog lokalnog stanovnika na prozoru, neki posebno ukrašen prozor ili detalj fasade, uhvatite ga. Priroda, more, planine, rijeke i sve ono što ne viđamo svakodnevno zanimljiv je prizor za fotografiranje.

10462922_10203742604621024_4413171072355118321_n
Kako fotografirati?
Ukoliko niste početnik i posjedujete napredni fotoaparat onda znate što i kako fotografirati, no ako je vaš jedini fotoaparat onaj u vašem pametnom telefonu onda su ovi savjeti za vas.

Kada upalite kameru na mobitelu prvo zavirite u postavke koje vam kamera nudi. Ponekad vaša kamera nudi opcije (programe) koje su najbolje prilagođene vašim potrebama to jest, onome što fotografirate. To može biti pejzaž, panorama, portret, ili popularni HDR način snimanja koji vam omogućuje da i ono što je u sjeni ili na jakom svjetlu bude u nekoj mjeri vidljivo. Ukoliko niste sigurni što odabrati, izaberite program auto i ne razbijajte glavu, ipak ste na odmoru.

Dario Drvodelić Foto (4) Osim predodređenih programa u opcijama imate i mogućnost uključivanja mreže preko ekrana. Mreža koja dijeli ekran na trećine pomaže vam da fotografije budu ravne tj. da vam ‘more ne iscuri iz ekrana’. Ta mreža nam pomaže kod kompozicije fotografija. Ako je nebo ono što nas zanima, mrežu koristimo tako da nam linija horizonta bude na donjoj trećini ekrana. Ako želimo da nam more ili livada budu u prvom planu onda nam horizont može biti na gornjoj trećini ekrana.  Ako je površina mora ili jezera ravna kao što zna biti u smiraj dana ili rano ujutro onda nam horizont može biti i u sredini kadra te tako dobijemo zanimljivu zrcalnu fotografiju krajolika.

Zalazak sunca možemo začiniti tako da mu dodamo neku siluetu. Sve dok je objekt koji fotografiramo ispred sunca, to jest između kamere i sunca, na fotografiji ćemo dobiti siluetu. To može biti dijete koje se igra, pas koji sjedi, zaljubljeni par, ili čak neka zanimljiva zgrada, crkva pa čak i obrisi planina.

Dario Drvodelić Foto (3) Ulice grada možemo fotografirati kada sunce zađe, a mrak nije u potpunosti pao ali upaljena je rasvjeta. To vrijeme fotografi zovu plavi sat, jer iako imamo dojam noćne fotografije zbog upaljene rasvjete, nebo još uvijek ima svoju plavu boju. Ako grad i ulice fotografiramo usred dana kada je sunce najjače i sjene su oštre i naglašene, onda se možemo poigrati crno-bijelom fotografijom tako da te oštre sjene iskoristimo kao kontrast koji će začiniti fotografiju. Ne zaboravite osim same ulice fotografirati i ljude koji prolaze ili neke detalje na arhitekturi. Kombinacijom širokih kadrova i detalja fotografiranih iz blizine dobiti ćemo dinamičnu priču ulice kroz fotografije.

Dario Drvodelić Foto (7) Kada fotografirate neku zgradu pokušajte je fotografirati iz daljine kako bi izbjegli izobličenje tzv. rušeće linije kada zgrada izgleda ukoso. Ako niste u mogućnosti fotografirati iz daljine onda idite u drugu krajnost i fotografirajte iz donje perspektive tako da zgrada bude potpuno ukoso. Ponovno, ne zaboravite fotografirati detalje na crkvama, ili nekim starim zidinama.

Ono što svi najčešće fotografiraju na godišnjem odmoru, a stvara najviše problema, su portreti. Najviše problema kod fotografiranja ljudi nastaje kada je sunce najviše na nebu i stvara najružnije oštre sjene ispod očiju i na cijelom licu. Najbolje bi bilo kada bi osobu koju fotografiramo mogli fotografirati u sjenovitom području ili kada oblak prekrije sunce. Kako osoba koju fotografiramo ne bi škiljila važno je da ona bude okrenuta leđima suncu, no onda je problem što će vjerojatno biti pretamna. Tome ćemo doskočiti tako da upalimo bljeskalicu na fotoaparatu kako bi osvijetlili lice. Iako to nije baš dobar način jer bljeskalica može previše osvijetliti lice i daje oštre sjene koje smo prvotno htjeli izbjeći. Drugi način je da umjesto bljeskalice iskoristimo bijeli ili srebrni papir, majicu ili ručnik kako bi sunčevo svjetlo reflektirali u osobu koju fotografiramo i tako je dovoljno osvijetlili. Portreti mogu ispasti ljepši ako ih fotografiramo za vrijeme zalaska sunca kada je svjetlo raspršenije i mekše, a svojom zlatnom bojom doprinosi toplini i romantičnosti fotografije.

Dario Drvodelić Foto (3)
Uza sve to zanimljive fotografije mogu nastati i za vrijeme vremenskih prilika i neprilika, kao što su bura ili munje. Ne zaboravite, u svakoj prilici sigurnost je na prvom mjestu, kako vaša tako i vaše foto-opreme ili pametnog telefona. Pridržavajte se zakona i uputa koje su istaknute na nekoj lokaciji koju snimate.

Ponekad gledajući u ekran kako bi zabilježili svaki prekrasan detalj godišnjeg odmora zaboravimo uživati i fotografirati očima. Razmislite treba li vam stvarno 10 fotografija jednog cvijeta, možda je bolje da to bude jedna ali vrijedna fotografija.

Dario Drvodelić Foto (1) Dario Drvodelić Foto (8) Dario Drvodelić Foto (2)