Home Izdvojeno I Turopoljci svoje vino za utrku imaju

I Turopoljci svoje vino za utrku imaju

PODIJELITE

Vino velikogoričkog vinara Vlade Mikulčića osvojilo je posebno priznanje za najbolje ocijenjenu autohtonu sortu Škrlet. Uspjeh je još veći kada se uzme u obzir da se radi o međunarodnoj izložbi. Visoka je to srebrna medalja koju je Mikulčić donio s 3. Čazmanskog vinokapa koji je organizirala Udruga vinogradara i vinara Čazma.

–  Škrlet je sorta koja potječe iz podregije Pokuplje, vinogorja Vukomeričke gorice, ali su ga s pravom zaštitili vinogradari i vinari moslavačkog kraja jer ga intenzivno sade u posljednjih 20-ak godina. Za ovu sortu sam se odlučio upravo jer je to naša autohtona sorta i tu sam vidio priliku da kroz nekih 10-ak godina upravo kroz nadogradnju u proširenje ta sorta uspije – objasnio je Vlado Mikulčić, predsjednik velikogoričke Udruge vinara i vinogradara Grozd.

Iako sorta škrlet, kako nam je ispričao Mikulčić, potječe iz vinograda Vukomeričkih gorica, problem kod uzgoja je taj što se uglavnom radi o malim vinarima koje muče usitnjene parcele te neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Osim toga, stroge regulative europskog tržišta veliki su izazov s kojim se bore i puno veći hrvatski vinari.

– Škrlet je vino žućkasto-zelenkaste boje, ima naglašene kiseline, niske alkohole i stoga je ono vino koje je u ljetnim mjesecima osvježavajuće. Ima određenu mineralnost, lepršavo je vino i lijepo se sljubljuje s našim turopoljskim specijalitetima, posebno s našom turopoljskom kotlovinom – opisao je Vlado Mikulčić.Vlado-Mikulcic01