Home Izdvojeno SLUČAJ HAKIRANJE Landeka vs. Zagrebačka banka: Tražimo povrat svih 609.955,50 kuna!

SLUČAJ HAKIRANJE Landeka vs. Zagrebačka banka: Tražimo povrat svih 609.955,50 kuna!

PODIJELITE

Nakon hakiranja velikogoričkog Gradskog stambenog gospodarstva i krađe gotovo 610 tisuća kuna, direktor tog poduzeća Tomislav Landeka poziva Zagrebačku banku na povrat sredstava. Landeka je sa 7. sjednice Gradskog vijeća poručio da Banka nije prihvatila niti jednu preporuku sigurnosti HNB-a iz siječnja 2012. za unaprjeđenje postojećih i uvođenje dodatnih kontrola u Internet bankarstvo.

– U šoku smo da nam je ZABA cijelo vrijeme tajila činjenicu koju smo prije nekoliko dana doznali iz medija. Primjerice, da je prihvatila preporuku vezanu za dodatne potvrde neuobičajnih transakcija, do krađe 609.955,50 kuna nikada ne bi došlo – rekao je Landeka.

ZABA: NISMO ODGOVORNI

Iz Zagrebačke banke, međutim, ističu kako Banka niti korisnički račun Gradskog stambenog gospodarstva Velika Gorica nisu bili ugroženi napadima. GSG-u odgovaraju da je vjerojatno došlo do hakiranja njihovih računala, te da za nastalu štetu ne postoji odgovornost Banke.

– S obzirom da ste u e-mailu od 11.04. 2014. g. naveli da se radi o klasičnoj pljački Banke, želimo napomenuti da sustav Banke, niti Vaš korisnički račun u Zagrebačkoj banci nije bio ugrožen ovim napadima na računala, već se najvjerojatnije radi o hakiranju Vaših računala s kojih je odrađena predmetna transakcija, budući da je potpisana korištenjem Vaših kripto uređaja – piše u odgovoru Zagrebačke banke.

Landeka ističe da su na računalu imali instalirane najviše sigurnosne standarde prema preporuci ZABA-e i najavljuje da će GSG promijeniti banku.