Home Izdvojeno Gradsko vijeće bez aktualca, prijepori oko ‘džentlmenskog dogovora’

Gradsko vijeće bez aktualca, prijepori oko ‘džentlmenskog dogovora’

PODIJELITE

Najzanimljiviji dio rasprave među vijećnicima, aktualan sat, na 13. sjednici Gradskog vijeća nije se održao. Sve je počelo izlaskom na govornicu njegovog potpredsjednika, SDP- ovog Damira Šimunića. Pozvao je vijećnike svoje stranke na bojkot aktualnog sata, zbog, kako je rekao, kršenja džentlmenskog dogovora.

vijece-Damir-Simunic– Uoči sjednice Gradskog vijeća, dogodilo se nešto što je prvi put nakon šest godina prekršeno u smislu džentlmenskog dogovora. U pripremi aktualnog sata, dogovor svih klubova da svi zainteresirani za pitanja na aktualnom satu dođu ranije, prije knjige u koja se upisuju te da se svatko vlastoručno upiše na komad papira, a nakon toga da se to prepiše u knjigu. Nakon što su naši vijećnici došli pred vijećnicu, iz neke druge prostorije je donesen papir na kojem su bili popisani vijećnici vladajuće koalicije. Mi smo si protumačili da je to zato da oporbeni vijećnici ne dođu na red za postavljanje pitanja – izjavio je Šimunić.

Odmah je stigao odgovor HDZ-ovog Vladimira Pavišića, pojašnjavajući kako je vladajuća koalicija u 9 sati imala klub vijećnika, a kako je ona trajala sat vremena, na papir su napisali imena vijećnika koji će postavljati pitanja na aktualnom satu.

prilog vijeće_11– Taj papir smo stavili kod čovjeka koji je dežurao ispred vijećnice. Isto tako, kad je stigao papir iz oporbe, također je bio popis od 5-6 ljudi i to je za nas bilo normalno. Mi smo na klubu bili svi u istoj prostoriji, zato je i došlo do tog spiska – kazao je Pavišić.

HNS-ov Pero Josipović pozvao je na držanje poslovnika te da se ubuduće sastavlja jedna lista vijećnika koji će na aktualnom satu postavljati pitanja.

– U 9 sati kad službenik gradske uprave dođe ovdje da svi stojimo u redu, a ne da se upišemo u 8 pa da idemo doručkovati, popiti kavu, ručati pa da tek onda dođemo na sjednicu ili da stvarno postignemo džentlmenski dogovor pa da kažemo, na aktualnom satu ćemo imati jedno pitanje vladajućeg vijećnika, pa jedno pitanje oporbenog – istaknuo je Josipović.

Predsjednik Gradskog vijeća, HDZ-ov Tomo Vidović, pokušao je zadržati sve vijećnike na aktualnom satu objašnjavajući kako se ne radi o podmetanju papira i kršenju džentlmenskog dogovora, ali u tome nije uspio.

Tomo Vidovic

Iako je Šimunić pozvao vijećnike iz vlastitih redova da napuste aktualan sat, na kraju je to učinilo svih devet oporbenih vijećnika, SDP-a, HNS-a, HSLS-a i HSU-a.

14 vladajućih vijećnika nije imao potreban kvorum za nastavak rasprave te je Vidović zatražio stanku od 15 minuta. U međuvremenu je stiglo dvoje HDZ-ovih vijećnika, ali aktualan sat prekinut je nakon što je većina vladajućih na kraju odustala postavljati pitanja.

prilog vijeće_7

aaNa 13. sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je izvještaj te raspodjela proračuna za 2014. godinu, kao i Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje srpanj-prosinac 2104. Donesena je odluka o 3. izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja grada te o kreditnom zaduženju za izgradnju škole u Novom Čiču.