Home Zanimljivosti Gradovi Hrvatske morat će gasiti vanjsku rasvjetu na minimalno tri sata

Gradovi Hrvatske morat će gasiti vanjsku rasvjetu na minimalno tri sata

Donesen je novi Pravilnik temeljem kojeg će se uvesti svjetlostaj, odnosno vrijeme kada će se noću rasvjeta gasiti ili smanjiti na barem 50%

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

U Hrvatskoj je objavljen Pravilnik o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima. Radi se o provedbenom aktu Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji je donesen prošle godine.

Temeljem toga će sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj morati uvesti svjetlostaj, odnosno odrediti kada će se noću vanjska rasvjeta gasiti ili smanjiti barem na 50 posto.

Morat će osmisliti Plan rasvjete te definirati početak svjetlostaja, pri čemu odstupanje može biti maksimalno do jednog sata u odnosu na sredinu noći. Prema pravilniku noć je razdoblje od zalaska sunca do zore. Svjetlostaj će morati trajati najmanje tri sata, točnije, toliko dugo će minimalno trebati biti ugašena javna rasvjeta.

Ovo se odnosi i na prometnu infrastrukturu, građevinska područja naselja, industrijske zone i ostalo no sukladno opadanju razine aktivnosti. Za vrijeme svjetlostaja intenzitet dekorativne rasvjete morat će se smanjiti za najmanje 50 posto početnog intenziteta ili ugasiti, a isto se odnosi i na rasvjete oglasnih ploča dok se krajobrazna rasvjeta mora ugasiti.