Home Gospodarstvo Gradonačelnik: Možete tući po Barišiću, ali ne možete po bazenu i dječjim...

Gradonačelnik: Možete tući po Barišiću, ali ne možete po bazenu i dječjim vrtićima jer tučete po ljudima

PODIJELITE

Na 20. sjednici Gradskog vijeća, vijećnici su danas zasjedali punih šest sati. Nakon aktualca, žustro su raspravljali o dizanju kredita od 44,5 milijuna kuna za izgradnju gradskog bazena, vrtića i groblja.

Oporba se glasno protivila takvom načinu ulaganja u kapitalne projekte. Kažu da nisu protiv samih projekata, već protiv dizanja kredita za njih. Smatraju da postoje drugi načini financiranja. Najčešće su spominjali izgradnju bazena koja je prvotno bila najavljena na prostoru između Sportske dvorane i stadiona, a sada se govori da će se izgraditi uz Srednjoškolski centar.

HNS-ov vijećnik Goran Beus Richembergh bio je posljednji koji je postavio pitanje na aktualcu, a ono se ticalo upravo novog zaduženja na koje se grad sprema.

Gradsko vijeće 14.07.2016 (22)
Goran Beus Richembergh

-Koliko i za koje namijene pojedinačno je grad do sada zadužen, a s njime i povezana trgovačka društva. S ova 44,5 milijuna kuna koliko se traži s prvom točkom Dnevnog reda, bez zaduženja za Goričanku, po mojoj matematici se zaduženja penju na 100 milijuna kuna.-

Gradonačelnik Barišić mu je odgovorio kako nije tajna koliko je Gorica zadužena i za koje projekte.

-Tijekom dva mandata Grad se zadužio za šest projekata. Izaberite koji projekt ne želite. Mi smo mogli izabrati i drugu filozofiju–da ništa nemamo. Možemo reći roditeljima da je Gradsko vijeće takvog stava da nam ne treba groblje, da nam ne trebaju dječji vrtići, da nam ne trebaju osnovne škole, bazen, da nam ne treba trenažna sportska dvorana. To su sve projekti za koje se zadužio grad u dva mandata – izbacite koji želite. Nismo si kupovali nove aute, novu zgradu i gradske urede.– naglasio je gradonačelnik.Gradsko vijeće 14.07.2016 (12)

Beus Richembergh mu je rekao kako je to što govori čista demagogija i da možda neće dozvoliti spinove, ali će morati dozvoliti istinu. Ustvrdio je kako takav bazen neće služiti građanima, neće biti samoodrživ i bit će uteg oko vrata gradu te jama bez dna.

Gradsko vijeće 14.07.2016 (25)
Damir Šimunić

Damir Šimunić (SDP) zamjenik predsjednika Gradskog vijeća protivnik je enormnog zaduživanja. Kaže, ako su za vrtić u Velikoj Mlaki trebala 22 milijuna kuna, tada ova sredstva neće biti dovoljna za izgradnju tri kapitalna projekta.  –SDP će podržati sve kapitalne investicije u gradu, ali dizanje kredita sada nije potrebno, to će otplaćivati naša djeca i unuci.– rekao je Šimunić i dodao da se ovakvi projekti mogu financirati kroz eu fondove ili ponuditi privatnim ulagačima.

Tomislav Lukšić je podsjetio  da projekt izgradnje bazena prije nekoliko godina nije prepoznat kao strateški od strane EU jer se u blizini nalazi bazen u Sisku i u novozagrebačkom naselju Utrine.

Darko Bekić (HDZ) razjasnio je koliko grad ima kredita i za što ih je podigao. –Grad ima tri kredita, jedan za Trenažnu sportsku dvoranu, jedan za vrtić u Velikoj Mlaki i jedan za Sportsku dvoranu kod Osnovne škole u Novom Čiču, a tu je sad još i ovaj kredit čiji će vrhunac otplate biti u 2019. godini. Ovaj kredit dižemo na rok od 7 godina i moći ćemo ga bez problema otplatiti.-

Gradsko vijeće 14.07.2016 (13)

Bekić je nastojao smiriti tenzije između gradonačelnika i dvojice oporbenjaka. -Ne treba dizati paniku jer je situacija pod kontrolom, neće našoj djeci ostati dugovi već projekti. Gorica zaslužuje projekte koji su i izvan standarda. –

Gradonačelnik je ustvrdio kako pred izbore spinovi postaju vrlo popularni.  –Ja u ovom gradu živim 47 godina, tu sam rođen i razumijem potrebe građana ovoga grada.  U ovom gradu se spavalo od 2005. do 2009. godine. Možete tući po Barišiću, nema problema,  i po njegovim suradnicima, ali ne možete tući po bazenu  i mrtvačnici ili dječjim vrtićima i školama jer tučete po ljudima po onima koji su porezni obveznici.– oštro je rekao gradonačelnik Velike Gorice.

Gradsko vijeće 14.07.2016 (10)
Dražen Barišić

Dospijeće prve rate kredita od 44,5 milijuna kuna za bazen, vrtić i groblje je 31. ožujka 2018. godine. Odluka o kreditnom zaduženju na kraju je prihvaćena s 14 glasova za, tri protiv i dva suzdržana.