Home Izdvojeno Gotovo polovica oboljelih ne zna da ima dijabetes

Gotovo polovica oboljelih ne zna da ima dijabetes

PODIJELITE

Bolest za koju nema lijeka, od koje mnogi boluju a da to niti ne znaju, bolest koja je sve raširenija i čiji simptomi su često neuočljivi. Da, govorimo o dijabetesu. Upravo zbog velike rasprostanjenosti šećerne bolesti, borba protiv dijabetesa tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja.

Velika Gorica bila je domaćin obilježavanja Svjetskog dana zdravlja u Zagrebačkoj županiji. U dvorani Galženica građanima je besplatno mjeren tlak i kontrolirana razina šećera u krvi, a Gordana Pajan Lehpaner, dr. med. spec. epidemiolog održala je stručno predavanje o borbi protiv dijabetesa. Pojasnila je na koji način se postavlja dijagnoza dijabetesa.

-Ukoliko mjerim koncentraciju šećera u krvi najmanje nakon 8 sati noćnog gladovanja, i onda mjerim natašte, vrijednosti su do 7 milimola po litri, a ako to mjerim u bilo koje drugo doba dana, neovisno o uzimanju obroka, to je onda 11,1 milimol, ako izmjerim tako povišene vrijednosti, liječnik će napraviti procjenu i slati na daljnju dijagnostičku obradu.- rekla nam je Pajan Lehpaner.Svjetski dan zdravlja 2016 KVG (18)

A kontrolirati razinu šećera u krvi trebali bismo najmanje dva puta godišnje. Upravo je to vidljivi pokazatelj bolujemo li od dijabetesa. Na redovite kontrole ide i Zvonko Kunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

-To treba raditi jer znamo da je taj naš dijabetes tihi ubojica i da trebamo posvetiti pažnju posebno u okviru statistika koje su uistinu zabrinjavajuće.-rekao je Kunić.

U Hrvatskoj je registrirano oko 250 tisuća oboljelih, no brojke su zasigurno još i veće jer je činjenica da gotovo 40 posto oboljelih ni ne zna da ima dijabetes. Međutim, simptomi kod nekih ipak postoje.Svjetski dan zdravlja 2016 KVG (15)

-Počinju žeđati jako, imaju suha usta, piju puno tekućine, gladni su, a pri tome mogu naglo izgubiti tjelesnu težinu, pojačano mokre, osjećaju izraziti umor, zatim imaju zamućenje vida, skloniji su infekcijama, rane koje imaju teže zacijeljuju, i počinju se žaliti na trnce stopala i potkoljenice.-rekla je Gordana Pajan Lehpaner.

Poznata su dva tipa dijabetesa, tip 1 i tip 2. Tip jedan više pogađa mlađu populaciju, a tip 2 stariju, no u zadnje vrijeme od njega oboljevaju i mlađi zbog epidemije pretilosti koja među njima vlada. Od većih problema koji pogađaju dijabetičare su gubitak vida, oštećenje bubrega što dovodi do dijalize te amputacija stopala, a nekad i cijele potkoljenice. Kako bismo spriječili oboljevanje od jedne od vodećih bolesti modernog čovjeka, ili kako bismo s njom lakše živjeli, treba se pravilno i ujednačeno hraniti, biti fizički aktivan i izbjegavati stres.

[print_gllr id=44573]