Home Vijesti Gorički SDP podržao Dan crvenih haljina: “Pomozimo ženama u našem okruženju”

Gorički SDP podržao Dan crvenih haljina: “Pomozimo ženama u našem okruženju”

Alarmantni podaci ukazuju da moždani udar godišnje odnese dvostruko više života žena od karcinoma dojke

PODIJELITE

Ovog petka, diljem Hrvatske, već šestu godinu za redom obilježava se Dan crvenih haljina, međunarodna javnozdravstvena kampanja koja ima za cilj podizanje svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena. Organizator akcije, Hrvatsko neurološko društvo, upozorava na znatno veći rizik od moždanog udara kod žena te na specifične, nedovoljno prepoznate i liječene rizike.

Forum žena SDP-a objavio je kako podržava Dan crvenih haljina i akcije preventivnih neuroloških pregleda koje su organizirane u Zagrebu. Građani su na toj akciji imali priliku utvrditi vlastiti rizik za nastanak moždanog udara, uključujući povišen krvni tlak, povišen kolesterol i šećernu bolest. Izražena je želja velikogoričkog SDP-a da se od iduće godine ti preventivni pregledi prošire i na Goričanke, a ističu kako je nedavno održana tribina o javnozdravstvenim uslugama ukazala na kroničan nedostatak preventive u Velikoj Gorici.

Alarmantni podaci ukazuju da moždani udar godišnje odnese dvostruko više života žena od karcinoma dojke. Jedna od pet žena će doživjeti moždani udar, dok će jedna od tri žene koje ga dožive izgubiti život od posljedica. “Pomozimo ženama u našem okruženju koje su preživjele moždani udar. Život njih i njihovih obitelji mijenja se iz temelja, jer mnoge žene koje prežive moždani udar suočavaju se s invaliditetom kao posljedicom bolesti.”, navode iz SDP-a.

Dodaju i kako je jedini način da promijenimo loše statističke podatke prevencija, budući da se više od 80% moždanih udara može uspješno spriječiti osvješćivanjem uzroka i znakova upozorenja moždanog udara, kao i promicanjem zdravog načina života.