Home Vijesti Gorička zračna luka u projektu smanjenja štetnog utjecaja industrije na okoliš

Gorička zračna luka u projektu smanjenja štetnog utjecaja industrije na okoliš

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec / arhiva 2017.

Zračna luka Zagreb dio je projekta Europske komisije koji se bavi smanjenjem štetnog utjecaja zrakoplovnog sektora/industrije na okoliš. Projekt naziva hOListic Green Airport (OLGA) temelji se na integriranom pristupu, a započeo je 1. listopada 2021. Projekt će razvijati inovativne održive mjere za smanjenje štetnih emisija na zračnoj i zemaljskoj strani (Airside/Landside) zračne luke, uz unaprjeđenje energetske učinkovitosti, kvalitete zraka, bioraznolikosti i gospodarenja otpadom. Ova rješenja podupiru nastojanja Europske unije (EU) u postizanju ugljične neutralnosti i imaju za cilj poboljšanje kvalitete života.

Jedan od projekata koji će aktivno doprinijeti ovom strateškom cilju je projekt OLGA. Stavljajući naglasak na povećanje ekološke učinkovitosti u zračnim lukama počevši od letačkih, putničkih i teretnih operacija iz perspektive šire zajednice, projekt OLGA osigurat će nadogradnju i primjenjivost inovativnih mjera u ovom gospodarskom segmentu diljem EU.

Proračunom od 34 milijuna eura, od čega će 25 milijuna eura osigurati Europska komisija u razdoblju od 60 mjeseci, partneri u OLGA projektu nastojat će pronaći rješenja za značajno smanjenje štetnog utjecaja zrakoplovnog sektora u cjelini na okoliš.

U projekt su uključene četiri međunarodne zračne luke i njihovi lokalni dionici: Pariz-Charles de Gaulle, Milano Malpensa, Zagreb i Cluj. Daljnji razvoj rezultata projekta osigurat će Vijeće zračnih luka (Airport Regions Council – ARC), odnosno, udruženja gradova i regija na čijim područjima se nalaze međunarodne zračne luke. Nadalje, projekt OLGA povezat će se s drugim projektima i inicijativama koje financira EU, a koje su usmjerene na zeleno zrakoplovstvo i na taj način će potaknuti Europu kao pionira u pametnoj i održivoj mobilnosti.

Zračna luka Franjo Tuđman Zagreb (kojom također upravlja Grupa ADP i njezina podružnica TAV Airports) i Zračna luka Cluj bit će ključne u demonstraciji inovacija implementiranih u Zračnoj luci Pariz – Charles de Gaulle, kao i u provođenju komplementarnih projekata za daljnje poboljšanje ekološke učinkovitosti. Huseyin Bahadir Bedir, predsjednik Uprave Zračne luke Franjo Tuđman Zagreb, izjavio je: “Zagrebačka zračna luka predana je nastojanjima primjene tehnoloških rješenja u poslovnim procesima koja će dovesti do smanjenja zagađenja i buke. Ovakav pristup izravno će doprinijeti poboljšanju kvalitete života, kako naše lokalne, tako i šire zajednice”.