Home Izdvojeno Goričan Željko Cvetnić primljen u HAZU radi svojih dostignuća

Goričan Željko Cvetnić primljen u HAZU radi svojih dostignuća

PODIJELITE
Foto: mraclin.hr

Naš sugrađanin, Željko Cvetnić ovog je četvrtka, 12.svibnja, na izbornoj skupštini primljen kao redovni član u Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Željko Cvetnić prošle je godine dobio i nagradu Grada Velike Gorice ‘Zlatna turopoljska podgutnica’ zbog iznimnih dostignuća kojima jača ugled i promociju Grada Velike Gorice u zemlji i svijetu.

Kako navode na stranicama Mraclin.hr  na istoj sjednici redaktor njhovog portala Ratko Cvetnić, na prijedlog Razreda za književnost HAZU, izabran je za člana suradnika Akademije.

Željko Cvetnić rođen je u Mraclinu 1963. godine. Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen je kao znanstveni savjetnik na Hrvatskom veterinarskom institutu. U dva mandata obnašao je dužnost ravnatelja, a trenutno obnaša dužnost zamjenika ravnatelja i predstojnika Odjela za bakteriologiju i parazitologiju. Njegov znanstveni rad pretežno obuhvaća istraživanja iz područja epizootiologije, bakteriologije i infekcijske imunologije. Postigao je iznimne rezultate u razvoju humane i veterinarske epidemiologije i bakteriologije u Hrvatskoj.

hazu barišić

Objavio je više od 320 publikacija, od čega je više od 90 radova citirano u međunarodnim bazama. Radovi su mu citirani 820 puta u bazi Web of Science i više od 890 puta u bazi Scopus, h-indeks = 18. Autor je 4 monoautorske i 3 suautorske knjige. Pod njegovim ravnateljstvom akreditirano je više od 200 laboratorijskih metoda u 29 laboratorija i uspostavljeno 19 referentnih laboratorija s 37 područja rada te su pokrenute mnoge druge aktivnosti važne za veterinarsku dijagnostiku na međunarodnoj razini.

Nastavnik je na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te gostujući profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dobitnik Nagrade HAZU iz područja medicinskih znanosti za 2010. godinu.

Čestitamo!