Home Gospodarstvo Gorica staklo – evo koji su rezultati uspješne provedbe EU projekta

Gorica staklo – evo koji su rezultati uspješne provedbe EU projekta

Ova uspješna velikogorička firma ide prema naprijed krupnim koracima. Na zavšnoj konferenciji doznajemo kako su po drugi put uspješno proveli EU projekt

PODIJELITE

Dana 09.03.2019 g održana je završna konferencija poduzeća Gorica Staklo d.o.o. u sklopu Europskog projekta „Višeslojna sigurnost“  koji je sufinanciran u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.- „Kompetentnost i razvoj MSP “ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Gorica staklo kao značajan prerađivač stakla na domaćem tržištu, osnovana 1991. na temeljima obrta starog više od 50 godina, danas je stabilno i ugledno poduzeće s perspektivnim i visoko obrazovanim stručnim kadrom, suvremenom tehnologijom te repromaterijalom visoke kvalitete.

Unatoč dosadašnjem proširenju proizvodnih kapaciteta, potrebe kupaca  i tržište i dalje zahtjeva proširenje proizvodnih kapaciteta i nabavu novih tehnologija koje će omogućiti plasiranje novih proizvoda koje je poduzeće Gorica staklo do sada svojim kupcima nudilo kao posrednik od poslovnih partnera.

Uprava poduzeća 2016. godine odlučuje izraditi investicijski projekt naziva „Višeslojna sigurnost“ kako bi se zaokružio investicijski ciklus.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8 mil. kn, ukupno prihvatljivi troškovi iznose 7,8 mil. Kn, bespovratna sredstva iznose 2,9  mil. kn. dok ostatak poduzeće financira vlastitim sredstvima, odnosno kreditom od strane Otp banke.

Razdoblje provedbe projekta definirano je sklopljenim ugovorom sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, te je traje od 11.svibnja 2017.- 11.ožujka 2019. g.

Provedbom projekta „Višeslojna sigurnost“ povećavaju se proizvodni kapaciteti postojeće poslovne jedinice za proizvodnju stakla ulaganjem u sljedeću proizvodnu opremu: stroj za laminiranje stakla, komoru za Heat soak test, CNC automatski stol za rezanje, mosnu dizalicu, perilicu stakla, taložnik, radno vozilo za transport stakla s kranom i električni viličar.

Ulaganje će omogućiti rast prodaje na domaćem i ino tržištima, poglavito preko kooperanata.

Ulaganjem u proizvodnu liniju za proizvodnju laminiranog stakla, Gorica staklo će generirati daljnji rast i razvoj poduzeća jer će prestati biti ovisna primarno o građevinskom sektoru i proizvodnji stolarije već će moći proširiti plasman vlastitih proizvoda i usluga na širok broj ostalih sektora i djelatnosti, a osim proširenja djelatnosti ciljnih kupaca, istodobno će osigurati  plasman svojih proizvoda i usluga na ino tržišta, uzevši u obzir trenutnu potražnju i standarde, prvenstveno u EU.

Projekt uključuje ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu, sudjelovanje  na sajmovima i druge marketinške aktivnosti, usavršavanje  postojećih i novih  zaposlenika,  aktivnosti promidžbe  i  vidljivosti  te  savjetodavne usluge pripreme i provedbe projekta.

Plasmanom konačnog proizvoda predstavljeni su  novi proizvodi na najvećem Europskom regionalnom sajmu Bau Munchen gdje je široj javnosti predstavljen konačni laminirani proizvod, načini upotrebe i tehnologija izrade.

Nadogradio se postojeći softver; u svrhu promidžbe i vidljivosti izrađeni su promotivni materijali, informacije o projektu postavljene su na novu web stranicu.

Postavljeni  su i ciljevi projekta koji se trebaju ostvariti do kraja 2021.g; to su 21 novih radnih mjesta, povećanje produktivnosti rada, povećanje ukupnog i prihoda od izvoza.

Projekt je do sada pokazao rezultate u modernizaciji proizvodnog procesa, povećanju broja zaposlenih. Učvrstila se pozicija na domaćem tržištu  i ostvareni su kontakti za isporuku proizvoda u strane zemlje, no tek ispunjenjem zadanih ciljeva može se konstatirati konačan rezultat projekta.