Home Izdvojeno Globus reportaža: Kako smo sagradili Tuđmana

Globus reportaža: Kako smo sagradili Tuđmana

PODIJELITE

Korana Sutlić za Jutarnji list obišla je izgradnju novog terminala Zračne luke Franjo Tuđman te razgovarala s arhitektima i gradonačelnikom Draženom Barišićem. Prenosimo dio članka.

“Zagreb je ovo zaslužio, zračnu luku po mjeri grada. To je upravo to! – razmišljam dok koračamo prema ulazu u novu međunarodnu zračnu luku koja se gradi u blizini Velike Gorice i koja nosi ime po prvom predsjedniku Republike Franji Tuđmanu. Naprosto vas obuzme veselje kad se nađete pred impresivnom građevinom atraktivne arhitekture, naročito kad se u okružju ne gradi baš mnogo toga značajnog. Takav osjećaj ponosa može izazvati pogled na novu zračnu luku kojom će od ožujka iduće godine komfor putnika odskočiti miljama iznad postojećeg na neadekvatnom aerodromu Pleso.

Stižemo na prvu etažu zračne luke. Izgleda spektakularno! Iznad nas je krovna konstrukcija nalik trokutastoj mreži, kao divovska čipka. “Konstrukcija se sastoji od 102 stupa i 26 tisuća štapova koji su različite dužine i debljine i učvršćeni su kuglama kojih ima 6100”, opisuje Branko Kincl.”

Cijeli članak uz fotogaleriju možete pogledati OVDJE.