Home Izdvojeno GLAS traži smanjenje prireza: “Manjim prirezom do manje uhljeba”

GLAS traži smanjenje prireza: “Manjim prirezom do manje uhljeba”

"Grad je zadnjih nekoliko godina bitno povećao svoje prihode i ima vrlo stabilan proračun", objašnjavaju ,među ostalim, u stranci

PODIJELITE
Foto: Arhiva

GLAS Velike Gorice uputio je predsjedniku Gradskog vijeća Velike Gorice, Nevenu Karasu, prijedlog točke dnevnog reda kojom traži smanjenje stope prireza koju plaćaju svi zaposleni građani Velike Gorice.

Iznose i razloge zbog čega smatraju da bi tako bilo najpravednije:

Grad Velika Gorica poslije Zagreba (18 %), Rijeke (15 %) i Osijeka (13 %) spada u malobrojnu skupinu gradova (14) koji imaju višu stopu prireza od 12 posto, pri čemu Grad Velika Gorica ima puno viši i stabilniji godišnji proračun u odnosu na 14 gradova, koji imaju stopu prireza također 12 posto.

Nadalje, Grad Velika Gorica u odnosu na 2009. godinu, kada je imao stabilan proračun na razini 250.000.000 kn, zadnjih nekoliko godina bitno je povećao svoje prihode i ima vrlo stabilan proračun na razini 400.000.000 kn. Stabilno financiranje upućuje na činjenicu da su ukupni gospodarski pokazatelji povoljniji ne samo u odnosu na vrijeme kad je predmetna Odluka donesena nego i u odnosu na prethodne godine.

“Zbog svega navedenog mislimo da je za Grad Veliku Goricu povoljan trenutak i da smanjenje stope prireza neće bitno utjecati na proračun te predlažemo da se smanji stopa prireza s 12  na 8 posto i time jednim dijelom rastereti dohodak građana Velike Gorice te barem donekle nadomjesti poskupljenja niza komunalnih usluga, koja su se dogodila prethodnih nekoliko godina (vodna naknada, komunalna naknada i druge).”, stoji u priopćenju Glasa.

Napominju i kako u Zagrebačkoj županiji samo Grad Sv. Ivan Zelina ima tako visoku stopu prireza, dok s druge strane Grad Samobor ima stopu prireza od 0 posto kao i Grad Sveta Nedelja koji je nedavno ukinuo prirez, odnosno odredio stopu od 0 posto .