Home Izdvojeno Gladijatori i žene ratnice na Dionizijskim svečanostima

Gladijatori i žene ratnice na Dionizijskim svečanostima

PODIJELITE

Dionizijske svečanosti koje se i ove godine održavaju u Andautoniji u Ščitarjevu 9. i 10. rujna imat će posebnu atrakciju – Gladijatorske borbe.

-Ove godine imamo čast prvi puta ugostiti “gladijatore iz Pule” u našoj Andautoniji. U bliskoj suradnji sa izviđačkim odredom TUR iz Velike Gorice postavlja se “rimski logor” u kojem će izviđači boraviti već od petka, 9. rujna. Pripremljene su razne igre i programi do kasno u noć.- najavio je Mladen Zagorac, predsjednik Udruge Andautonija koja je organizator ove manifestacije.Dionizijeve svečanosti barbariU subotu djeca će imati mogućnost obući se u ”rimsku nošnju”. Prema slobodnom izboru slijedi sudjelovanje u raznim radionicama. Pripremaju se radionice za izradu nakita, šminkanje, sadnja i uzgajanje ljekovitog bilja, kovanje novčića, izrada maski, škola gladijatora itd. Program će biti obogaćen „rimskim igrama” u smislu natjecanja “Aquaduct”, “Požar u Rimu”, “Radi s glavom”, “Gađanje lukom i strijelom”.Dionizijeve svečanosti djeca luk i strijelaPosjetitelji će imati priliku vidjeti i vojni logor u kojem je privremeno prebivala rimska vojska, kao i upoznati život legionara, isprobati njihove ležajeve u šatorima, iskušati oklope, mačeve, štitove, koplja, te gađati lukom i strijelom i dr.

-Na Dionizijskim svečanostima princeze-ratnice jahat će naše autohtone konje-posavce, koje ćemo na taj način predstaviti kao vrsne jahaće konje ali i kao konje za poduku u jahanju.-istaknuo je Zagorac.Dionizijeve svečanostiDruštva, udruge i klubovi s područja Šćitarjeva natjecati će se u pečenju patke na ražnju. Gurman radionica pripremit će na tipičan antički način jela prema “rimskoj kuharici” koja će gosti i posjetitelji imati priliku kušati. Na jelovniku je predviđen šaran na rašljama, rimski gulaš, pečena šunka u kruhu i odojak na ražnju, a od poslastica Globi, te Conditium Paradoxum – rimsko desertno vino.

Uz rimsku kuhinju posjetitelji imat će priliku kušati i tradicionalnu hranu i degustirati vina iz našeg goričkog kraja. Posjetitelji će se moći okušati i u starim rimskim sportovima kao što su balote i antički nogomet.Dionizijske-svecanosti-2015-45.jpg-Za Dionizijske svečanosti prije dvije godine izrađena su trijumfalna kola kojima smo dali radni naziv „Kvadriga“. Kola su izrađena u Udruzi Andautonija i posjetitelji su imali priliku voziti se u kvadrigi. Naša „kvadriga“ će i ove godine obogatiti ovu manifestaciju.-rekao je Zagorac.

Radionice antičkih zanata kovač, lončar, klesar, bačvar za vrijeme trajanja manifestacije radit će i prezentirati stare, već polako zaboravljene i izumiruće zanate.

Manifestacija počinje u subotu u 13 sati i traje do 20.30 sati. Projekt su financijski pomogli Grad Velika Gorica, Turistička zajednica Velike Gorice i Zagrebačka županija.