Home FRIK IZ KVARTA FRIK IZ KVARTA Profesor Veterinar Niko Poznat

FRIK IZ KVARTA Profesor Veterinar Niko Poznat

PODIJELITE

Za Božić sam ove godine dobio najbolji mogući poklon, a to je dopuštenje da s vama podijelim nešto što me već dugi niz godina oduševljava i nasmijava. U ovo blagdansko doba i jedemo i pijemo previše. Za sve koji žele sagorjeti neželjeni jastučić oko trbuha, čitanje ove kolumne je OBAVEZNO. Onima koji su skloni blagdanskim depresijama, tekst će pomoći da bar nakratko s grudiju maknu teret lošeg raspoloženja. Za to jamči Profesor Veterinar Niko Poznat, kao što i samo ime kazuje – popularni kriptozoolog iz Velike Gorice, koji je svojim dugogodišnjim istraživačkim radom zadužio čitavu zajednicu. Profesorsku titulu stekao je na Kriptozoološkom veleučilištu u Vrsaru, čije učionice obiluju formaliziranim bićima koja kao da dolaze s nekog drugog svijeta. Neumorno praćenje, evidentiranje, čak i druženje s neobičnim životinjskim vrstama, urodilo je ovim urnebesnim katalogom koji razbija predrasude i oštri čula. Nesumnjivo, isti će uskoro postati nezaobilaznim dijelom svakog udžbenika zoologije koji drži do sebe. Zbog relativne ograničenosti prostorom samo su neka od neviđeno interesantnih bića popraćena fotografijama. Neka vas to ne brine jer opisi su toliko slikoviti da svaka riječ govori tisuću slika. Neke od životinja gotovo je nemoguće ovjekovječiti fotografijama, poput npr. ALPSKOG MIŠOMORA koji iznad svega cijeni privatnost. Neke su, pak, poput IZNENAĐUJUĆE SUNOVRATKE, svojom pojavom toliko iznenađujuće da je uredništvo zaključilo da je zbog rizika epidemije iznenađenosti bolje ne objavljivati ih. Uostalom pogledajte fotku jedne žrtve iznenađujuće sunovratke.

žrtva iznenađujuće sunovratke

Lice ovoga gospodina u ovom je položaju već više od 25 godina. Nažalost, pošto ne može micati ustima nikada nam neće moći objasniti kako točno sunovratka izgleda i zbog čega je toliko iznenađujuća

OVCOLIKI SKVI SKVI – autohtona vunenodlaka turopoljska svinja, posljednji put viđena prošlog vikenda, negdje u okolici Ključić Brda, odakle pogled puca, a petarda isto. U vrijeme kolinja bježi duboko u šumu, a tek pokoji poludjeli primjerak dobrovoljno se spušta u selo.

OVCOLIKI SKVI SKVI

ELEKTRIČNI JAZAVAC – medvjed s kosom u vividnim bojama, vjerojatno najinteligentnija životinja, služi se oruđem i oružjem, te zna za vatru. Postoji farma električnih jazavaca na Islandu, te na Ardubi gdje imaju svoja plemena. Mladi se rađaju kao punoglavci, ali odrastaju u prave medvjede.
KRAVOLJUB – muž od krave.
PATULJASTI GLAVOMORŽ – spor kao puž, živi na obalama afričkih rijeka. glasa se kao riba, vepar ili konj, ima dugu kosu i rep zeca, inače izgleda kao morž.
PLANINSKI DIVOGLAS – vrst’ albino zeca, živi u nižim brdima, a ime je dobio po muflon ovci koja ispušta glasove kad se divoglasi pare.
PURPURNI PRTUK – otac svih životinja, u njegovu se egzistenciju sumnja.
ŠATORSKI GRKOPAS – ljupka mačkica s glavom i krilima zmaja. Hrani se vodom i balkanskim narodom u proljeće.

šatorski grkopas

MRMOT – mala vjeverica s repom dabra, živi u kosi, kvari frizuru.
FRKL – glava nosoroga, tijelo čovjeka i noge od sira.
E.S.S. – endemični supetarski saproling: glava kune zlatice, tijelo palačinke i noge vuka.
T.I.K. – tradicionalni istarski krvojed – patka s ribljom ljuskom, pije djeci krv po noći.
KRAVOSAS – zmija koja napada krave i siše im mlijeko iz vimena.

VILJUŠKASTI MJAU MJAU – domaći jelenasti sisavac rogate glave.

KRAVOZUB – tapir s kravljim zubima.
DROMEDAR – trogrba deva veličine zeca.

ŠOKAČKI RIS – vesela inteligentna životinja, živi u slavonskim krčmama i pjeva na hrvatskom. Oblači se u narodnu nošnju sa šestinskim šeširom. Ima rep. (dobro ga promotrite na naslovnici)

Villjuškasti mjau mjau

ČEŠKI SURUT – živi u Poljskoj, ima dugu čekinjastu dlaku, noge prašumske vidre i lice mravojeda, srce skočimiša te rep morske krave i mozak školjke.
PIŠĆUR, NOVOZELANDSKI – gdje je vode, tu je i pišćura. Gujoliki sob (rep zmije, glava soba), veličine do metar i po, prekriven je mahovinom, jedini je papkar bez nogu. stanište: pustinja.
BRODOSPAS – crni lignjun sa crvenim pjegama. Otrovan je, ali mu je koža ljekovita. naraste od 7 cm, do 15 m i 22 mm. Raspon krila: pola metra.

ČIPČA … ovjekovječen napad čileanskog planinskog čovjeka (popularnog “Čipče”) u planinama Sjeverne Amerike.

Čipča

OČNI MRENAC – praživotinja veličine dinosaura, upada čovjeku u oko i siše mu um. jako je brz, iznenadi te, ti širom otvoriš oči i on ti uđe u njih. ali ako nosiš sunčane naočale vidjet će sebe u njima, te će sam sebi ući u oko. obitava u Hyperionu i aktivan je noću.
PLAVODLAK – biljka plave dlake, hrani se kamionima i obožava tenis. živi uz autocestu za Austriju ili Mađarsku.

SVETOZUB – živi u crkvi i ubija svećenike. ima dlaku mamuta i glavu jarca. zubi su mu oštri, a noge kratke. kradljiv je ko svraka.
SIBIRSKA JAREBICA – zebra sa crvenim očima. živi u tropskim krajevima.
KATAKOMPŠKI KUKUMAR – kukac, ima klempave uši, živi u podzemlju.
PRERIJSKI ŠKRLET – ptica kosih očiju, leti u velike visine. ima crno perje i nema krila. izumrla je 1593. na Uskrs.

LETEĆI ČUNAK – kann fliegen, ali nije vrst životinje već stroja.
ČIKOBRAST SARMAS – crnac koji živi u loncima te se hrani žutim pilićem. obično mu je potrebno 13 mjeseci da pojede jednog. jede zelje i živi otprilike pola godine. podrijetlom iz Dalmacije.
GERILSKI GODZILAŠ – vrsta punoglavca duge plave kose. živi u džepovima siromašnih ljudi. može doživjeti dvanaest minuta, ali ga obično prije uguši mišje ljepilo ili ga pogazi traktor.
KREŠIMIR POLUGA – dečko iz drugog razreda, sjedi u trećoj klupi do prozora.

KORUPCIJSKA HOBOTNICA NA PANTOVČAKU – već toliko poznata u narodu da polako prelazi u kategoriju konvencionalne zoologije.

korupcijska hobotnica na Pantovčaku
BURBONURSKI SKOĆITELAC – promjenjivog oblika i volumena, sudjeluje u sinjskoj alki, često se pretvara u konja, vara pijane penzionere te im krade umjetna zubala. porodica: glodavci. živi dugo ako ne i više.
LAV, BRZOOKI – porodica mačaka. živi na sveučilištu gdje predaje sociologiju i teologiju. čim otvori oko – vidi te. neprijatelj je plemena očnih mrenaca.
PRAVOSLAVNI MRMOT – isti je ko i obični al ima tri prsta.

KOBRA UDAV – zmija mješanac između pastuha i žirafe. naraste do 13 metara. postoje tri žive i žive u Samoborskom gorju, gdje jedu vrganje.
KONJOLIKI ŠLAPOGRIZ – domaća životinja veličine oveće mačke. voli piti žestoka alkoholna pića i izgleda kao konj, samo što umjesto kopita ima šape na kojima ima čizme koje stalno liže.

Konjoliki šlapogriz

BRZONOG – kamena školjka, živi u planinama i češlja se na stazicu. ima glavu repa a noge udava.
GOROSTASNI MIŠTER – kombinacija miša i terijera velikog trupa i oka. porodica: gmazovi
PUŽ BRATOZUB – vrst alge koja živi u nakupinama u maternici. velike su otprilike kao prosječno stablo.
SABLJOZBOR – nepoznat kao papljužni mimikrik, živi u Finskoj gdje je toplo.
BULJOOKI SNJEŽNOTRAP – hoda noću i plaši pse po cesti. Svi misle da je krpelj, ali jok! nije … Često nema glavu.

TIKVAN OBIČNI – na fotografiji preživa poslije prežderavanja pijeskom. Inače pametan.

tikvan obični

p.m.s. (post Majsecov scrpitum) – Profesor Veterinar Niko Poznat, baš poput ALPSKOG MIŠOMORA, nadasve cijeni privatnost – no ja ću, za kraj, ipak odati njegov pravi identitet jer on to zaslužuje – radi se o našem sugrađaninu – Damir Freškura kojem nesebično asistiraju Ivan Django Laić, Ana Pranjković…. i nešto siiitno moja malenkost.

Sve najbolje od Frika iz kvarta.