Home Izdvojeno Fotografije, medalje, pehari, dresovi: U Muzeju Turopolja se otvara izložba “Velikogorički sport”

Fotografije, medalje, pehari, dresovi: U Muzeju Turopolja se otvara izložba “Velikogorički sport”

Početak organiziranog sporta u Velikoj Gorici može se pratiti krajem 19. i početkom 20. stoljeća

PODIJELITE

Idućeg utorka, 13. lipnja u 18 sati se u Muzeju Turopolja svečano otvara izložba “Velikogorički sport”. Ova izložba ima za cilj prikazati bogatu povijest sporta u Velikoj Gorici i Turopolju, povodom proglašenja Velike Gorice Europskim gradom sporta za 2023. godinu.

Natjecateljski duh i potreba za dokazivanjem utkani su u ljudsku prirodu od najstarijih vremena. Kroz povijest Turopolja, koje je do sredine 19. stoljeća uglavnom bilo ruralno područje, prva natjecanja su bila povezana s raznim pastirskim igrama. Jedna od najpoznatijih tradicijskih dječjih igara u tom kraju bilo je prasičkanje, koje se igralo s drvenim palicama i imalo svoja stroga pravila.

Početak organiziranog sporta u Velikoj Gorici može se pratiti krajem 19. i početkom 20. stoljeća, kada je Velika Gorica postala urbano trgovište, izdvajajući se od drugih turopoljskih sela. S dolaskom sve većeg broja činovnika, obrtnika, radnika i stručnjaka u Veliku Goricu, ljudi koji su imali više slobodnog vremena zbog manje obaveza oko rada na polju i brige za stoku, mogli su se posvetiti tjelesnoj aktivnosti i natjecanjima. Slobodno vrijeme postalo je preduvjet za bavljenje sportom, objašnjavaju organizatori Muzej Turopolja.

Više od 100 predmeta iz različitih sportova

Izložba “Velikogorički sport” obuhvaća pregled početaka organiziranog sportskog djelovanja u Turopolju, kao i najzastupljenije sportove i najuspješnije klubove u Velikoj Gorici. Posjetitelji će imati priliku vidjeti 109 predmeta iz različitih sportova i razdoblja, uključujući medalje, pehare, značke, dresove, dokumente, fotografije i druge artefakte. Mnogi klubovi i zaslužni pojedinci, kao obožavatelji sporta i čuvari važnih povijesnih predmeta i dokumenata koji svjedoče sportskom entuzijazmu koji već više od stoljeća obilježava područje Turopolja, poklonili su ili posudili ove predmete za potrebe izložbe.

Autor izložbe je Josip Popovčić, povjesničar i kustos kulturno-povijesne zbirke Muzeja Turopolja. Izložbu će biti moguće razgledati sve do 13. rujna 2023. godine.