Home Izdvojeno FOTO Obitelj Dianežević osvojila vrijednu nagradu na Floraartu

FOTO Obitelj Dianežević osvojila vrijednu nagradu na Floraartu

Stručna komisija došla je kod obitelji Dianežević ocijeniti vrt. Pazilo se na svaki element.

PODIJELITE

Na 53. Međunarodnoj vrtnoj izložbi Floraart u Zagrebu obitelj Dianežević osvojila je vrijednu nagradu – prvo mjesto za najljepši vrt veći od 500 kvadratnih metara. To je najzahtjevnija kategorija u kojoj su se supružnici Dianežević do sada natjecali, a osvajanje prvog mjesta veliko je priznanje za njihov dugogodišnji trud i rad.

– Konkurencija je bila dosta velika. Svaka nagrada je bila podijeljena jer je bilo jako puno natjecatelja, a na kraju su se dijelile još posebne nagrade kako nitko ne bi bio zakinut. Posebno su naglasili naše velike bilje i cedrove kod sjenice, u obliku konja i samo jezerce. Veliki naglasak je bio na Turopoljskom gruntu koji je u kompleksu ovog cjelokupnog našeg vrta – priča nam Snježana Dianežević koja kaže kako u svemu veliku zaslugu ima suprug Stjepan koji danonoćno brine o hortikulturi. – To puno zahtijeva, tu ima puno zalijevanja, plijevljenja, mora se na vrijeme kositi i šišati, špricati, pogotovo kada danas ima puno tih nametnika – objašnjava Snježana.

Stručna komisija došla je kod obitelji Dianežević ocijeniti vrt. Pazilo se na svaki element. Pripreme za samu prezentaciju vrta počele su početkom ove godine, govori nam Stjepan Dianežević.

– Gledala se kakvoća bilja, naročito značajnih vrsta kao što su cedrovi, tise i tako dalje. Oni su ušli sada u najzreliju dob kada su najljepši i najatraktivniji. Jedan od ocjenjivačkih elemenata je bilo i zdravstveno stanje bilja, izgled, forma i sam odabir, odnosno jesu li biljke međusobno usklađene i naravno obrada. Da bi taj projekt mogao živjeti i da bismo ga mogli ovako prezentirati, mi smo počeli raditi od Nove godine, koliko nam je vrijeme dopuštalo. Dva i pol mjeseca smo potrošili da bismo mogli konkurirati i prezentirati okućnicu u ovakvom stanju – rekao nam je Stjepan.Sredinom 1990.-tih godina obitelj Dianežević počela je s intenzivnijim uređenjem vrta. Redovito su sudjelovali na raznim natjecanjima na kojima su, barem kada su u pitanju ona županijska, gotovo uvijek osvajali prve nagrade.

– Godine 2016. smo išli u konkurenciju na Floraartu do 500 kvadrata gdje smo također osvojili prvo mjesto, i sada smo se kandidirali u najzahtjevnijoj kategoriji. Sada su biljke nakon dugogodišnjeg rada, njega i brige oko njih došle u svoju savršenu fazu – rekao nam je Stjepan.  U sklopu vrta je u Turopoljski grunt, veliki projekt iza kojeg se krije veliko odricanje.

– Ljudi mu se dive. Trava se kosi svaki drugi dan, biljke treba okopavati, to je veliki zalogaj, ali uspjeli smo i u tome – zaključuju supružnici Dianežević.