Home Izdvojeno FOTO Mali kemičari provode ljeto izvodeći zanimljive pokuse

FOTO Mali kemičari provode ljeto izvodeći zanimljive pokuse

PODIJELITE

I ovo ljeto u Centru za djecu, mlade i obitelj velikogorički osnovnoškolci provode svoje slobodno vrijeme. Za djecu je organizirano 13 programa koji se provode u 24 grupe. Danas smo posjetili Hokus pokus grupu i popričali s Darijom, Lorenom, Sarom, Majom, Darinom, Donatom i Kalom o pokusima koje su radili. Neki od pokusa koje su isprobali su izrada DNA, otisak prsta, vulkan, ljigavac i mnogi drugi.

– Da bi dobili DNA nasjeckali smo luk, stavili deterdženta po njemu, soli i vode. Pomiješali smo to i čekali 20 minuta da se stvori. – ispričala nam je Darija.

– Za otisak prsta smo morali zgnječiti kredu, namazati ju kistom na prst. Nakon toga smo uzeli selotejp koji smo zalijepili za prst i nakon toga na karton da bi vidjeli naš otisak i koja je vrsta otiska. Postoje petlja, spirala ili luk. – rekla je Lorena.

Centar za djecu - radionice katD KVG (4)

Svi su se složili da im je izrada ljigavca bila najzanimljivija. Radili su ga tekućim ljepilom, prehrambenom bojom i deterdžentom za rublje, a na to su dodali šljokice.

– Ja sam se igrala s tim i napravila toliki nered da se mama naljutila pa sam ga morala baciti u smeće. – dodala je Lorena

– Moj je ljigavac doma na stropu. Prijateljica se igrala s njim, bacala ga i ostao je tamo. – nasmijala nas je Maja.

Ovo im je bio sedmi, predzadnji susret. Osnovnoškolcima ovo nije jedina radionica na koju idu, no svi kažu kako im je ovo najdraža. Kad smo ih pitali čekaju li s veseljem novu školsku godinu, odgovori su bili podijeljeni. Neki joj se raduju dok je neki ne žele niti spominjati.

Centar za djecu - radionice katD KVG (5)

Hokus pokus grupu vodi pripravnica psihologije Jelena Kos koja uspješno održava red. – Na prvom susretu smo se dogovorili kako će se ponašati da bi se osjećali sigurno i ugodno. Zajednički donosimo pravila i posljedice. Slušamo i poštujemo jedni druge, dolazimo na vrijeme i pospremamo za sobom. Ako se to ne poštuje stavimo posljedice koje su oni sami donijeli i za koje se moraju potpisati da se slažu. – rekla nam je voditeljica Kos.

Osim ove radionice, u Centru za djecu, mlade i obitelj organizirane su i plesna grupa, likovna grupa, rad u drvu, ljetni engleski, hobby art, lutkarska radionica, dramska radionica, igre na otvorenom, igraonica za osnovnoškolce, igraonica za predškolce, mali kuhari i mali istraživači. Radionice traju do kraja ovog mjeseca.

Centar za djecu - radionice katD KVG (3)