Home Izdvojeno FOTO Vrijedne ručice eko vrtića Lojtrica ove godine vrt će urediti u...

FOTO Vrijedne ručice eko vrtića Lojtrica ove godine vrt će urediti u velikoj košari

PODIJELITE

Svake godine polaznici Dječjeg Vrtića Lojtrica iz Gradića provode brojne aktivnosti i na zabavan način uče o ekologiji te sade i uređuju vlastiti vrt. Na kraju pedagoške godine odgajateljice vrtića podnose izvješće o radu udruzi “Lijepa Naša” koja daje certifikat eko vrtića. DV Lojtrici to je uspjelo već četvrtu godinu za redom te oni s ponosom nose titulu eko vrtića.– Svake godine radimo na uređenju okoliša našeg vrtića. Svake godine kroz različite aktivnosti osvješćujemo djecu da budu ekološki odgovorni. Isto tako kroz razne akcije prikupljanja papira i PVC čepova potpomažemo reciklažu. Sada, kao završetak svega toga, slijedi i ovaj vrt koji se izrađuje – ispričala je Martina Valentić, odgajateljica DV-a Lojtrica.Kada se održavaju akcije prikupljanja papira, roditelji donose papir, a to su vidjeli od svojih mališana. – Djeca već sama recikliraju, sama znaju da kada rade s papirom da papir odlazi u kutiju za papir. Isto tako da se baterije ne smiju bacati u smeće već da se stavljaju u spremnike baš za to. Djeca su se osvijestila, čak i roditelje ispravljaju u svakodnevnom životu – rekla je Martina Valentić.

Osim što imaju status eko vrtića, sudjeluju u projektu “Mi odgovorno jedemo”. – Projekt “Mi jedemo odgovorno” je na međunarodnoj razini. Udruga “Lijepa naša” koja sufinancira i koordinira projekte u koje su uključeni vrtići i škole upravo donosi  već razrađen plan i program koji mi moramo popratiti po svim koracima da bi mi tako ostvarili neke ciljeve – koliko u razini vrtića, toliko na razini lokalne zajednice – objasnila je Jelena Vukušić, odgajateljica DV Lojtrica i sukoordinatorica projekta “Mi jedemo odgovorno” unutar eko vrtić programa.Važna poruka ovog projekta je i da se prilikom kupnje hrane razmišlja o nabavi hrane na našoj lokaciji te da se tako podržavaju lokalni proizvođači. – Važno je da je ta hrana ne samo hranjive vrijednosti nego i da sezonska hrana nije uzgojena na naprasit način, a da se time globalno djeluje nekim malim koracima u pogledu ekologije, očuvanja prirodne raznolikosti – ispričala je Jelena Vukušić.

Djeca će uskoro zasaditi svoj vrt, a prepoznatljivu košaru u koju će zasaditi svoje biljke napravila im je Udruga Turopoljska tradicija. – Mi smo krenule u cijelu ovu priču standardnim vrtom još prije dvije godine koji je svake godine imao svoju poruku, svoj proces i koji je zadnji prinos donio u obliku klasičnog vrta. Ove godine odlučili smo produžiti s Udrugom Turopoljska tradicija našu suradnju i da nam oni kroz jednu veliku košaru prepoznatljivog oblika omoguće zaseban prostor u koji će ići ta hranjiva zemlja i u kojem će djeca samostalno moći saditi proizvode – rekla je Jelena Vukušić.Važno je da sjeme koje će posaditi nije umjetno uzgojeno nego da je iz prirodnih oblika uzgoja. – Djeca će u početku, dok se vrt ne probudi jer je tek početak proljeća, saditi začinsko bilje, a potom voće i povrće. Njima je veselje kad svaka zasađena biljka dobije plod – to im je znak uspjeha. Tu će biti salata, rajčica, luk, mladi krumpir – ispričala je Jelena Vukušić.Djeca sve većinom rade na svoju inicijativu, a odgajateljice im pomažu da usvoje poruke kojima će educirati i svoju zajednicu. Plodovi njihova rada za koji mjesec će izniknuti, a za sve što rade kroz svoje ekološke aktivnosti priroda će im biti izrazito zahvalna.