Home FOTO VIJEST FOTO VIJEST Iznad Gorice snimljena najrjeđa prirodna pojava na svijetu

FOTO VIJEST Iznad Gorice snimljena najrjeđa prirodna pojava na svijetu

PODIJELITE

Vatrena duga, znanstvenog naziva cirkumhorizontalni luk, optički je fenomen koji nalikuje na dugu svojim prelijevajućim bojama. U pitanju je najrjeđi od svih prirodnih atmosferskih fenomena i ako imate sreće možete vidjeti vatrenu dugu jednom ili dva puta u svom životu. To je uspjelo našoj čitateljici Dadi Starčević, koja je vatrenu dugu simila, naravno, na nebu iznad Velike Gorice.

vatrena duga1

Iako izgleda poput vatre u duginim bojama, ta pojava nastaje zapravo iz leda. Da bi ona nastala, na visini od nekoliko tisuća metara moraju lebdjeti oblaci cirusi s pravom količinom ledenih kristalića, a sunčeve zrake moraju o njih udarati pod kutom od barem 58 stupnjeva iznad horizonta.renaultpip_150708_2015_06_Dacia_LIFE_Oglas_210x148_CRO_Dealer_04

Fenomen je toliko rijedak, jer osim svih navedenih, mora ispunjavati još jedan uvjet da bi nastao. Kristali leda, naime, moraju biti poredani horizontalno umjesto uobičajene vertikalne postave, kako bi svjetlost odbijanjem uzrokovala ovu pojavu. Mnogi vatrenu dugu smatraju najrjeđom prirodnom pojavom na svijetu.