Home Izdvojeno FOTO Vatrogasci proslavili blagdan svetog Florijana

FOTO Vatrogasci proslavili blagdan svetog Florijana

PODIJELITE

Svečanim mimohodom od kapelice svetog Florijana do središta grada prošli su jučer vatrogasci DVD-a Velika Gorica, DVD-a Kobilić i DVD-a Kurilovec. Tradicionalno su se okupili ispred kapelice svetog Florijana u Ulici braće Radića gdje su se pomolili te u povorci krenuli prema središtu grada. Cijelim putem svirao je limeni puhački orkestar DVD-a Velika Gorica pod vodstvom kapelnika Mire Taradia.

-Sveti Florijan je naš zaštitnik i mi ga štujemo jer je pokazao u davna vremena da je hrabar, a vatrogasce diči hrabrost. Puno puta ne štedete ni vlastiti život. -rekao nam je Ivica Kovačić, predsjednik DVD-a Velika Gorica.Mimohod - FLORIJAN (15)

-Ovaj dan nam znači mnogo, priznaju se i cijene vatrogasci i sve ono što mi radimo. – rekao je Zlatko Filipančić, zapovjednik DVD-a Velika Gorica.

Sva tri navedena DVD-a ukupno broje oko 200 vatrogasaca, a pripadaju jednoj župi – Blažene Djevice Marije Velika Gorica. U župnoj crkvi održana je i misa za sve vatrogasce koji su proslavu blagdana svog zaštitnika završili zajedničkim druženjem.

LEGENDA O SVETOM FLORIJANU

Sveti Florijan živio je u prvom stoljeću u Austriji. Prema legendi, molitvom je ugasio požar na jednoj kući, a za vrijeme cara Dioklecijana bio je proganjan i mučen. Kada je saznao da je nekoliko desetaka kršćana zarobljeno i bačeno u tamnicu, otišao je do namjesnika Aquilinusa koji je proganjao kršćane te se sam izjasnio kao kršćanin. Legedna kaže da nakon što nije htio prinjeti žrtvu bogovima, bačen je s kamenom oko vrata u rijeku Enns, a čovjek koji ga je bacio s mosta u rijeku, odmah je oslijepio. Bilo je to 304. godine. Na mjestu gdje je prema legedni sahranjen, oko 800. godine izgrađen je samostan koji i danas postoji.Mimohod - FLORIJAN (3)Kao zaštitnik vatrogasaca, sveti Florijan prihvaća se u Europi pa tako i u Hrvatskoj tek početkom 19. stoljeća. Između dva svjetska rata u Hrvatskoj mu se podižu spomenici, grade kapelice, kipovi se postavljaju u crkvama. Od 1945.  do 1990. godine sve zastave sa likom svetog Florijana bile su zabranjene i on se nije slavio. Tek nakon osamostaljenja, taj se lijepi običaj obilježavanja svetog Florijana vratio među vatrogasce u Hrvatskoj. Ovaj svetac ujedno je i zaštitnik Zagrebačke nadbiskupije.

[print_gllr id=46402]