Home Izdvojeno FOTO U Mičevcu otjerali zmaja, spasili princezu i proslavili Jurjevo

FOTO U Mičevcu otjerali zmaja, spasili princezu i proslavili Jurjevo

PODIJELITE

Mičevčani su ovogodišnje Jurjevo obilježili teškom borbom. Svake godine u cilju im je osmisliti novi, drugačiji program. Ove godine imali su strašnog zmaja koji je napao njihovu princezu. Zmaj je bio oko 7 metara dug i oko 1.5 metar visok, a izradio ga je profesor likovne umjetnosti Slaven Jurić. Članovi KUD-a Mičevec su uz strašnog zmaja prikazali dramsko-glazbeni program ‘Vojuvanje Turopolcov z zmajem’  inspiriran mnogim legendama o svetom Jurju.

– O svetom Jurju i zmaju postoje mnoge legende. Jedna od njih govori o zmaju pored grada Silene koji je izlazio iz vode i ugrožavao stanovnike tog gradića koji su mu davali životinje kako bi ih pustio na miru. Međutim, zmaj se uobrazio i počeo tražiti da mu se žrtvuju mladići i djevojke. Tako je jedan dan došao red na princezu. Sveti Juraj je tada tražio od kralja da se odrekne poganskih bogova i da živi po kršćanskim načelima. Kralj mu je isto obećao ako mu on spasi princezu. Na neki način smo danas tu priču iz daleke povijesti prenijeli danas u Mičevec. Vatreno smo se pripremili i otjerali ga. Kasnije smo čuli da je otišao preko Veleševca u Savu tako da se nadamo da se neće vratiti, barem do sljedećeg Jurjeva. – ispričao nam je Vladimir Štarkelj, predsjednik KUD-a Mičevec.

kvg micevec jurjevo kud folklor krijes vatrogasci-16

Nakon prikaza borbe, mlađa i starija sekcija djece KUD-a Mičevec izveli su koreografije s kojima su se predstavili na Gradskoj smotri folklora. Nakon plesa i koreografija zapaljen je krijes uz tradicionalne pjesme pozdrav proljeću.

Na ovom Jurjevu vatrogasci su imali veliku ulogu – stvorili su vodoskok oko krijesa čime su spojili vatru i vodu.

kvg micevec jurjevo kud folklor krijes vatrogasci-28

Foto: Katarina Drvodelić

[print_gllr id=45643]