Home Izdvojeno FOTO U Dvorani Gorica prvi puta održana predstava prilagođena slijepima i slabovidnima

FOTO U Dvorani Gorica prvi puta održana predstava prilagođena slijepima i slabovidnima

Dobili su audiodeskripcijske uređaje kako bi lakše pratili neverbalnu komunikaciju koja se događa u predstavi, no ovo je samo jedan dio inicijative Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica za osobe s invaliditetom

PODIJELITE

U Pučkom otvorenom učilištu u nedjelju je, tradicionalno, obilježen Dan bijelog štapa. Riječ je o danu kada je cilj podizanje svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica ovaj je dan obilježilo jednim posebnim trenutkom za naš grad. U Dvorani Gorica se po prvi puta održala predstava prilagođena osobama oštećenog vida za koje je bila osigurana naracija audiodeskripcije uživo.

I ove godine organiziramo inkluzivni program. Učinili smo još jedan iskorak, ove godine imamo predstavu kazališta Kerempuh, a u suradnji s Gradom smo nabavili audiodeksripcijske uređaje. Uz pomoć tih uređaja i naratora osobe oštećena vida mogu imati potpuni doživljaj jer im je tumačena neverbalna komunikacija što je jako važno.”, govori nam Anita Pišković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Nedeljko Feljan i Marijana Ibriks prije početka predstave

Na kazališne daske Dvorane Gorica sinoć je stiglo Satiričko kazalište Kerempuh s predstavom „Traži se novi suprug“. Naraciju predstave Mire Gavrana izvršila je profesionalna glumica Petra Težak, a sudionici koji su koristili uređaje su vrlo sretni s ovom inicijativom.

“Prvi put ću sada isprobati ovakvo nešto, inače čujem zvukove, ali mi je velik problem razumijevanje, sada će mi biti lakše, govori nam Nedeljko Feljan, predsjednik Udruge osoba oštećena sluha “Centar” ZG županija.

Audiodeskripcijski uređaj sa slušalicom

Marijana Ibriks iz Udruge i inače osoba oštećena sluha i vida se slaže: “Zanimljivo je jer mi je inače teško u kazalištu pratiti, no s ovim slušalicama imam čistinu govora i bit će mi lakše pratiti.”

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, Anita Pišković dodaje kako se ovi uređaji neće koristiti samo jednom. “Osim kazališnih predstava, ovi će uređaji koristiti i za druge programe koji su režijski prilagođeni. Stoga smo ove godine proširili ponudu za osobe s invaliditetom.“, objašnjava te nam govori kako je POUVG prijavio program na Javni poziv na razini Zagrebačke županije s kojim bi omogućili režijsko prilagođavanje predstave Scene Gorica, koncert i izradu još jedne zvučne knjige.

Glumica Petra Težak

Uz to podsjeća kako je ispred matične zgrade Učilišta u Zagrebačkoj 37 izgrađena rampa za ulaz, te dizalo u samoj zgradi za osobe s invaliditetom. Prošle godine su u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom ugradili koso-podiznu sklopivu platformu koja služi za podizanje na pozornicu. Time je olakšan pristup svakoj osobi s invaliditetom koja nekim povodom treba doći na pozornicu Dvorane Gorica, bilo kao dobitnik nagrade, priznanja ili sudionik u nekom programu.

Kontinuirano praćenje potreba i problema slijepih i slabovidnih osoba neophodno je, jer se uz svakodnevni napredak tehnologije olakšava svakodnevica i unaprjeđuje kvaliteta njihovog života.