Home Kultura FOTO Stotine folkloraša u Novom Čiču proslavilo Ivanje

FOTO Stotine folkloraša u Novom Čiču proslavilo Ivanje

PODIJELITE

Na 12. Međunarodnoj smotri folklora u Novom Čiču u subotu se za Ivanje pjevalo i plesalo kako i priliči proslavi proštenja. Čak 450 gostiju iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine došlo je na Smotru predstaviti svoju kulturnu baštinu.

KUD ”Izvor” iz Viškova kod Rijeke godinama je prijatelj KUD-a ”Čiče” iz Novog Čiča koji je i organizator ove tradicionalne Smotre. Dječja sekcija Izvora za Ivanje je izvela splet izvornih kola, a KUD se predstavio i dramskim prikazom udavanja unuke.– Mi njegujemo običaje bosanskih Hrvata. Stipo Duvnjak i ja smo iz istog mjesta, mi dođemo kod njih, oni kod nas. Za Bosance je Ivandan veliki događaj. Narodne nošnje su nam različite iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, iz Žepča, Kraljeve Sutjeske, Komušina, Usore, predstavljamo cijelu BiH – rekla nam je Slavica Erceg iz KUD-a ”Izvor” koja ističe da se u Novom Čiču uvijek lijepo osjećaju jer ih domaćini znaju dobro ugostiti.

Lijepa sjećanja iz Čiča su ponijeli i gosti iz Velike Ludine. Članovi KUD-a ”Mijo Stuparić” ponovno su sudjelovali na Smotri nakon tri godine. – Puno se toga promijenilo, od Etno naselja, do obnovljene stare škole. Već dugi niz godina surađujemo s KUD-om ”Čiče” i na poziv njihovog predsjednika i našeg dobrog prijatelja stigli smo i ove godine. Naša djeca bila su dugogodišnji sudionici dječjih susreta, a i članovi njihovog društva dolaze kod nas – ispričala nam je Dijana Jagodnik iz KUD-a ”Mijo Stuparić”.U Novom Čiču predstavili su se izvornim pjesmama i plesovima Ludinjskog karaj s kojima će ovog ljeta nastupiti na Đakovačkim vezovima.

Za razliku od dugogodišnjih prijatelja koji su već nastupili na Međunarodnoj smotri folklora, u subotu su se prvi put predstavili članovi Hrvatskog pjevačkog društva ”Kučani” iz Kuča. – Prvi put smo pozvani na Ivanje u Novo Čiče i odazvali smo se pozivu. Naš zbor pjeva četveroglasno i izveo je dvije pjesme, kao i muška sekcija ”Stari pajdaši – rekao je Zorko Čunčić, predsjednik HPD-a ”Kučani”.Već 12 godina kroz ovu manifestaciju promovira se i čuva kulturna baština Turopolja, Velike Gorice i Hrvatske, no zadnje dvije godine Grad ne šalje svoje predstavnike na Međunarodnu smotru.

– Mladi ljudi se trude, promoviramo naš kraj i mislim da smo zaslužili da nas posjete na ovakvoj manifestaciji – rekao je predsjednik KUD-a ”Čiče” iz Novog Čiča, Stipo Duvnjak. Unatoč izostanku službenih predstavnika Grada, značaj Smotre nije umanjen, a snimljena je i velika zajednička fotografija svih sudionika.– Imamo i turopoljski stol za sve goste s turopoljskim jelima i pićima. Svi razgledavaju Etno naselje i drveni čardak. Gosti su prezadovoljni, misle da se kao KUD bavimo samo pjesmom i plesom i onda kada su vidjeli naše naselje i projekte poput etno lanenih haljina ostali su paf. Ali to su naši prijatelji i traže od nas savjete kako da u svom mjestu pokrenu nešto slično – ispričao nam je Duvnjak.

Foto: Mario Žilec