Home Izdvojeno FOTO Srušila predrasude: U Buševcu nastupila najpoznatija turska gajdašica

FOTO Srušila predrasude: U Buševcu nastupila najpoznatija turska gajdašica

PODIJELITE

Na 12. Međunarodnom festivalu tradicijskih glazbala u Buševcu nastupili su svirači iz Makedonije, Turske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Buševcem su odzvanjali zvukovi cimbala, farkašica, gajdi, sopila i srijemskih tambura.

Tradicijska-glazbala-2014-21.jpg

 

Sloveniju su u Turopolju predstavila dva sastava – Bučenski ramplači te Tamburaška skupina “Dupljak”. Iz Makedonije je stigao Folklorni ansambl “Kitka”, a iz Turske gajdašica Filiz Ilkay Balta.

Tradicijska-glazbala-2014-25.jpg

GAJDE PRILIČE ŽENAMA

Iznimno talentirana istanbulska sviračica srušila je sve predrasude o tome kako sviranje gajdi ne priliči ženi. Filiz Ilkay Balta prva je žena u Turskoj koja je izdala album čije su melodije karakteristične za područje od Anadolije do Crnog mora. Svoj ručno izrađen instrument sama popravlja.

akcija_skolarac2

Na Međunarodnom festivalu tradicijskih glazbala u Buševcu susjednu Bosnu i Hercegovinu predstavilo je Kulturno-umjetničko društvo “Izvor”. Nastupilo je i pet hrvatskih društava. KUD “Kraluš” iz Gornjeg Stupnika, Hrvatsko amatersko kulturno umjetničko društvo “Topusko”, Folklorni ansambl “Zagreb-Markovac”, te domaći KUD “Gradići” i Ogranak “Seljačke sloge” Buševec.

Organizatori ističu da im je cilj mlade ljude potaknuti na sviranje tradicijskih glazbala i na taj način spasiti od zaborava posebne zvukove tih starih instrumenata. Dok Talijani imaju mandoline, Španjolci gitare, Grci buzukije, a Rusi balalajke, Hrvati imaju tambure. Načinjena je za sva vremena za stare, mlade i za dušu – jer dušu i ima.

[print_gllr id=17637]