Home Izdvojeno FOTO Spremni za najteže intervencije: Građanima se predstavili svi gorički vatrogasci

FOTO Spremni za najteže intervencije: Građanima se predstavili svi gorički vatrogasci

PODIJELITE

Velikogorički vatrogasci, Javna postrojba i 28 DVD-a građanima su u mimohodu pokazali s čime sve raspolažu prilikom gašenja požara i ostalih intervencija. U vozilima imaju najmoderniju opremu s kojom se mogu uhvatiti u koštac i s najvećim izazovima. Od požara i poplava, do spašavanja unesrećenih.

Vatrogasci, Smotra 2015 (11)

Osim svojom spremnošću, vatrogasci se mogu pohvaliti stoljetnom tradicijom vatrogastva u Velikoj Gorici i Turopolju. DVD Velika Gorica iduće godine tako slavi 140 godina postojanja.

– Jako sam ponosan na našu tradiciju u Turopolju po pitanju DVD-a. Imamo najviše DVD-a starijih od 100 godina u Hrvatskoj. Iduće godine DVD Velika gorica slavi 140 godina. Najviše sam ponosan na djecu i mladež. Oni su budućnost našeg Turopolja i našeg vatrogastva, i zalog da se tradicija dalje održava i održi. Bila bi prava šteta da se ta tradicija prekine – rekao je predsjednik goričke Vatrogasne zajednice Dalibor Mrakovčić.

– Naši vatrogasci spremni su za zrakoplovne i željezničke nesreće, za spašavanje iz ruševina u slučaju potresa. To je snaga. To doista treba imati. To se ne može naučiti za jednu godinu, to se uči desetljećima, pa kako ispada i više od jednog stoljeća – dodao je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

Vatrogasci, Smotra 2015 (29)

Gorička vatrogasna zajednica ima značajnu ulogu u cijeloj Županiji, čija vatrogasna zajednica slovi za najveću u Hrvatskoj, ističe dožupan Rudi Vujević.

– Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije ima više od 350 dobrovoljnih vatrogasnih društava što je čini najbrojnijom organizacijom u Hrvatskoj. Mi imamo tradiciju koji treba poticati.- kazao je dožupan Zagrebačke županije, Rudi Vujević, napominjući kako Županija za vatrogastvo izdvaja preko pet milijuna kuna godišnje te da su sredstva povećana i unatoč gospodarskoj krizi.

– Osim toga, financiramo rad vatrogasne zajednice i stožera za zaštitu i spašavanje. Nedavno smo opremili i dva skladišta dodatnom opremom za naše vatrogasce. Unatoč teškoj financijskoj situaciji, Zagrebačka županija čak je povećala sredstva za Vatrogastvo – poručio je Vujević.

[gmedia id=52]