Home Izdvojeno FOTO Šlajs privukao najviše posjetitelja

FOTO Šlajs privukao najviše posjetitelja

PODIJELITE
Foto: Dario Drvodelić

Drugog dana 14. Državnog natjecanja u oranju i 5. Državnog natjecanja u oranju konjima održano je natjecanje u šlajsu, odnoso vuči trupaca konjima. Natjecalo se u tri kategorije – lakoj do 1 100 kilograma, srednjoj do 1 300 kilograma i teškoj preko 1 300 kilograma. Svaki par konja trebao je prijeći sto metara u što kraćem vremenu.

Vedran Pereković iz Velike Gorice kaže da su Hrvatski posavci najotporniji konji.

-Treba ih dobro hraniti, konji trebaju vozit kola da imaju dobru kondiciju i to je to. Klade nisu teške, samo pokazujemo kako su naši stari nekada drva izvlačili iz šume. Neki na 100 metara kladivo izvuku za 3 minute, a neki i manje. Drago mi je što se okupilo mnogo ljudi i što ih to zanima.-rekao nam je Perković.Natjecanje u šlajsu KVG-Dario Drvodelić (32)

– To je tradicija ovdje, konjske zaprege su othranile ovaj kraj. Danas na povlačenju klade vidite ljude koji su obrađivali naša polja, a danas su to preuzeli traktori. Drago mi je što je danas više posjetitelja nego jučer, oni cijene ono što smo imali u povijesti.- rekao je Miro Kolić, član Izvršnog odbora Hrvatske udruge za natjecanje orača i član Organizacijskog odbora Državnog natjecanja u oranju i Državnog natjecanja u oranju konjima.

Najbrži u lakoj kategoriji bili su konji Denisa Udorovića iz Ogulina, u srednjoj Ivana Oreškovića iz Perušića, a u teškoj Mile Drnje iz Novog Vinodolskog.

Kako je jučer bilo na popularnom šlajsu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Foto: Dario Drvodelić, Mario Žilec

[print_gllr id=54381]