Home Gospodarstvo FOTO Probudili su trsje i započeli novu vinogradarsku godinu

FOTO Probudili su trsje i započeli novu vinogradarsku godinu

PODIJELITE

Plemenita opčina turopoljska zajedno sa Udrugom vinogradara i vinara Grozd Velika Gorica danas su obilježili početak nove vinogradarske godine u Kostanjevcu na imanju Vlade Mikulčića, predsjednika Udruge.

– Kao i proteklih godina okupili smo se u vinogorju da svečanim ceremonijalom rezidbe vinograda obilježimo početak nove vinogradarske godine. Prošla vinogradarska godina bila je jedna od najboljih u proteklih deset. Nadamo se da će ova biti još i bolja. – kazao je Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge Grozd.

Vincekovo, Kostanjevec, trs, vino 1 (15)

Vinograd i loza blagoslovljeni su govoreći litanije.

– Denes smo tu na spomen svetoga Vinka, vinogradarskoga sveca, zaštitnika plemenite od Boga nam dane loze. Tu smo da prvom rezidbom, nakon zimskog sna opet poživimo ovo trsje i da zazovemo blagoslov svetoga Vinka na ove naše gorice, na naše vinograde i na sve druge vinograde i brajde lepe naše.

Vincekovo, Kostanjevec, trs, vino (16)

Ceremoniji se pridružio i predstavnik Zagrebačke županije, koji, osim slavlja povodom svetog Vinceka, se nada skoroj suradnji i novim planovima.

– Želimo napraviti vinsku cestu, da se vidi koliko su vinogradi Vukomeričkih gorica uređeni. To je preduvjet da Zagrebačka županija kao u Jastrebarskom, Zelini pa tako i u Velikoj Gorici napravi vinsku cestu pa da na taj način dignemo naše vinogradare. Vidi se koliko su naši vinogradari napredovali. – rekao je Rudi Vujević, dožupan Zagrebačke županije.

Plemenita opčina turopoljska je uvijek štitila stara, tradicionalna vrijednosti. Također spremno daje podršku svim vinogradarima kao i ideji izrade vinske ceste.

– Plemenita opčina turopoljska kroz povijest je bila nosioc društvenog, političkog i gospodarskog života u Turopolju i na širem području Zagrebačke županije. Vraćamo se na stare staze slave uz podršku Zagrebačke županije i vjerujemo da ćemo i uspjeti. – dodao je Mihael Pavišić, župan Plemenite opčine turopoljske.

Vincekovo, Kostanjevec, trs, vino (30)

Objekt na kojem su okupljeni slavili, uređeno je imanje Vlade Mikulčića koji svake godine prikuplja iskustva i dobiva nove ideje.

– Organizirao sam svake godine po dva studijska stručna edukativna putovanja  u vingradarske regije diljem lijepe naše i time stekao iskustva. Nakon toga došao sam na ideju te imam viziju da u vinogorju Vukomeričkih gorica napravim jedno vinogradarsko mjesto za koje se nadam da će uskoro biti kušaonica vina, vinotočje ili objekt seoskog turizma. – dodao je Mikulčić.

Ova proslava obilježena je i slavljenjem rada Plemenite opčine turopoljske oko zaštite i očuvanja autohtone pasmine turopoljske svinje, te rada Udruge vinogradara i vinara Grozd Velika Gorica na obnovi autohtone sorte škrlet u vinogorju Vukomeričke gorice. Kako je bilo na proslavi, pogledajte u foto galeriji.

[print_gllr id=39827]