Home Izdvojeno FOTO Predstavljena monografija o dva desetljeća velikogoričkog sporta

FOTO Predstavljena monografija o dva desetljeća velikogoričkog sporta

PODIJELITE

U Gradskoj sportskoj dvorani sinoć je promovirana monografija ”Velikogorički šport 1996.-2016.”. Na nešto više od 400 stranica našla su se brojna imena poznatih sportaša i sportskih djelatnika kao i 700 fotografija koje trajno bilježe njihove broje uspjehe. Kako je istaknuo Goran Kovačić, predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice koja je ovom promocijom obilježila 20 godina djelovanja, sport u Velikoj Gorici nije počeo 1996. godine osnivanjem Zajednice, već on seže više od stotinu godina u povijest.

Gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić, rekao je kako je 20 godina Zajednice športskih udruga zapravo 20 godina konstantnog uspjeha i rasta. – Tako raste i naš grad i bitan dio toga je sport kao što su i kultura i gospodarstvo. Sport je bitna činjenica u životu svakog čovjeka, posebno modernog u ovakvom gradu kakva je Gorica i ovdje sport mora biti itekako zastupljen – rekao je gradonačelnik te podsjetio u koje je sve sportske objekte Grad ulagao posljednjih godina. – Ovaj objekt je otvoren 2013. godine, mi danas imamo pregršt sportaša koji se bave dvoranskim sportovima i koji su osvojili mnoge medalje na razini svijeta, imamo olimpijske pobjednike i tu nećemo stati. Gradimo bazen, nakon toga imat ćemo plivačke sportove. Kupili smo klizalište, radimo na tome da otvorimo krajem godine skijalište, imat ćemo jedno malo skijalište koje će biti trening skijalište, radit ćemo judo dom, mi se širimo i ulažemo u one najmasovnije sportove, a to su nogomet, kao i rekreativne kao što je biciklizam, šetnja. Napravili smo puno posla, ali još je i puno posla pred nama – rekao je gradonačelnik Barišić.

Autori monografije, Davor Štuban i Igor Đuran, te brojni suradnici među kojima su Vitomir Štuban i Saša Božić prikupljali su informacije o nogometu, košarci, rukometu, odbojci, judu, boksu, stolnom tenisu i mnogim drugim sportovima kojima se Velikogoričani bave. – Bilo je puno toga i kada bi se krenulo nabrajati bojim se da bismo otišli previše u širinu. Počevši zlatna medalja Giovannija Cernogorza na Olimpijskim igrama, pa ulazak rukometaša u prvu ligu, brojni nogometni uspjesi, borilački uspjesi, mnogo ih je. Pišući ovo, bilo je lijepo sjetiti se tih trenutaka koje sam proživio s tim sportašima – otkrio nam je Igor Đuran, suautor monografije

Govoreći o radu na monografiji, Davor Štuban je izrazio želju da se otvori muzej sporta i da za par godina izađe knjiga o sto godina sporta u Velikoj Gorici, podsjetivši kako je nogomet u naš grad došao daleke 1920. godine. – Sportska lepeza Grada Velike Gorice jako je jako široka. Kontinuirano se ulaže u stručni kadar i to s godinama donosi rezultate. To ova mladost koja je iza nas to samo potvrđuje – zaključio je Đuran, dugogodišnji sportski novinar.

Monografija je podijeljena u nekoliko cjelina pa su tako zastupljeni sportaši s invaliditetom, olimpijci i paraolimpijci, a može se doznati i o odnosima i suradnji Zajednice s Hrvatskim olimpijskim odborom, Gradom Velika Gorica, Zagrebačkom županijom i županijskim športskim savezom.

Foto: Mario Žilec