Home Izdvojeno FOTO POČINJE OBNOVA SIMBOLA TUROPOLJSKOG LUGA Grad potpisao sporazum za gradnju novog...

FOTO POČINJE OBNOVA SIMBOLA TUROPOLJSKOG LUGA Grad potpisao sporazum za gradnju novog ‘Selečkog’ mosta, u tijeku provjera statike

PODIJELITE

Napokon počinje realizacija obnove drvenog mosta preko rijeke Odre u mjestašcu Selce kraj Veleševca. Kako doznajemo, Grad Velika Gorica je s Općinom Orle i Hrvatskim šumama potpisao Sporazum za zajedničku suradnju na projektu, a koji je stupio na snagu 15. lipnja. U njemu stoji da je obnova mosta nužna za očuvanje područja ekološke mreže koje osigurava nadležna Javna ustanova ‘Zeleni prsten’ Zagrebačke županije te kako sporazumne strane imaju zajednički interes da se obnova realizira u sklopu izvanrednog održavanja cestovnih objekata.

Ravnateljica ‘Zelenog prstena’ Martina Glasnović najavljuje da će Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predložiti obnovu mosta i to novcem iz NIP programa Natura 2000.

– Programom NIP (EU Natura 2000 Integration Project – NIP) financiraju se projekti županijskih javnih ustanova za ulaganja u NATURA 2000 područja. Provodi ga Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Uprava za zaštitu prirode, a financiranje radova iznosi 100% sredstava od strane Ministarstva, tj. zajma Svjetske banke. Za prijavu projekta ‘Obnova drvenog mosta na Odri’ Ministarstvu, potrebno je izraditi svu potrebnu dokumentaciju i ishoditi potrebne suglasnosti i dozvole – napominje Glasnović.

selecki-most-6.JPG

Javna ustanova već provodi prvu fazu projekta. U tijeku je izrada tehničke dokumentacije postojećeg stanja, za što je Zagrebačka županija osigurala 250 tisuća kuna. Stručno mišljenje dat će inženjeri zagrebačke tvrtke Smagra koji intenzivno promatraju statiku. Cilj je odlučiti hoće li se ići u rekonstrukciju postojećeg mosta ili u njegovo rušenje te izgradnju novog drvenog zdanja. Na terenu smo razgovarali s nadzornim inženjerom i projektantom Nikolom Vukinom. Njegovi prvi podaci govore o lošoj nosivosti.

– Snimamo trenutačno stanje mosta kako bi dali mišljenje o stanju konstrukcije, odnosno kako bi se eventualno mogla načiniti njegova replika i zadržavanje originalnog izgleda u slučaju izgradnje novog mosta. Važno je zadržati autentičnost zbog očuvanja tradicijske gradnje. Prvi nalazi s terena govore da je most u iznimno lošem stanju – kaže Vukina.

selecki-most-14.jpg

Most je 54 metara dug, a 4 metra širok. U slučaju njegove ponovne izgradnje nosit će ga drveni stupovi, kako je to i bilo u izvornom obliku.

– Najprije se mislilo da bi se išlo u postavljanje čeličnih stupova, ali kako je riječ o zaštićenom području kategorije značajnog krajobraza, vjerojatno će se izbjeći korištenje modernih materijala – pojašnjava inženjer.

Most u Selcu je 1946. godine sagradila vojska. Od tada je obnavljan tri puta, ali je u međuvremenu postala derutna građevina opasna za prolaznike. Općina Orle zatvorila ga je za promet još prije četiri godine, kako netko ne bi stradao. Prošle godine pisali smo da će Općina raspisati javni natječaj za njegovu izgradnju, a da je novi ‘Selečki’ most, kako ga mještani oduvijek zovu, projektirao inženjer Ivan Bagarić, umirovljeni profesor Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Informaciju nam je tada potvrdio načelnik Općine Ivan Petko. Ipak, cijela priča ubrzo se mijenja jer nadležnost od Općine preuzima Javna ustanova ‘Zeleni prsten’. Projekt, naime, pada u vodu jer je odlučeno da će se graditi isključivo drveni most, a ne kombinacija materijala, što je projektirao Bagarić.

Selecki most-poplava01– Javna ustanova i zaštitari prirode nisu dozvolili da se kod izgradnje koristi kombinacija tri vrste materijala, točnije željezo, beton i drvo. Most će imati isključivo drvenu konstrukciju. Zato je i propao projekt Ivana Bagarića te je u tijeku izrada novog. Ingerenciju oko svega sada ima Javna ustanova, dok će Općina Orle most preuzeti na održavanje nakon njegove izgradnje – naglasio je načelnik Petko, koji očekuje da će sva potrebna dokumentacija za novi most biti gotova do kraja kolovoza, nakon čega bi trebao uslijediti i javni natječaj za njegovu izgradnju.

– Most je od velikog značaja za našu Općinu jer imamo preko 150 domaćinstava koja bez njega ne mogu koristiti svoje zemljište, vinograde i šume. Vrijedna građevina stajat će između milijun i milijun i pol kuna – kazao je načelnik.

[print_gllr id=27314]