Home FOTO VIJEST FOTO Perunfest prošao u znaku legenda i mitova uz pregršt sadržaja i...

FOTO Perunfest prošao u znaku legenda i mitova uz pregršt sadržaja i brojne posjetitelje

Iz godine u godinu ovaj festival ima sve veći značaj, bolju atmosferu i već jedva čekamo vidjeti što nam spremaju iduće godine

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Naš turopoljski kraj bogat je prirodnim ljepotama, nevjerojatnom kulturno-povijesnom baštinom, ali ipak nosi još jednu posebnost – brojne legende i mitove koji se kriju u njegovoj povijesti. Festival narodnih priča i predaja Perunfest se prošlog vikenda održao upravo s ciljem da se sve te legende sačuvaju, ali i da žive za buduće naraštaje. Čini se kako im iz godine u godinu sve više uspijeva u tom naumu.

Perunfest se ove godine održavao na području kurije Modić-Bedeković u Lomnici u organizaciji Muzeja Turopolja i Zdenka Bašića, poznatog umjetnika čiji radovi i instalacije Perunfest pretvaraju u pravu bajkovitu manifestaciju. “Najbolje je doći i doživjeti atmosferu cijelog ovog festivala. Uključilo se mnogo volontera, mladih iz Škole primijenjene umjetnosti i drugih škola, što nam je jako drago jer se uključuju s mnogo novih ideja.”, govori nam Zdenko Bašić.

Okupili su se u dva dana festivala i mladi i stari, baš sve generacije, svi oni koje zanima povijest Turopolja iz “skrivene” perspektive. U ponudi za posjetitelje je bilo zaista pregršt sadržaja – radionice, nastupi, ples na svili, predstave, interaktivni postavi, izložba, razne igre.. Sve što možete zamisliti na jednom festivalu koji se ove godine posebno pokazao kao konkurencija svjetskim festivalima za pamćenje. Objašnjava nam Bašić da je na Perunfestu i po prvi puta prezentirana hrvatska marka s Perunom i Velesom te su se mogle vidjeti i skice te kako je nastala.

Osim posjetitelja iz Velike Gorice i okolice, priča o Perunfestu proširila se diljem Hrvatske, ali i šire te su neki posjetitelji prošli i granicu samo kako bi vidjeli što se to krije u kuriji Modić Bedeković.

Baziramo se na hrvatskoj mitologiji i pričama koje prvenstveno i nisu bile pričane za djecu, već među odraslima dok su djeca prisluškivala. Ove godine je fokus na nevidinčekima, o njima je mnogo predaja i priča. To su mala, nevidljiva bića koja ne vide svi ljudi. Vole slatko i mlijeko mačaka koje u nekim pričama kradu, a ima i priča koja govori da ne vole ‘ljude hrđavog srca’ koje bi onda pretvorili u prah.”, zaključuje Bašić.

Kao i svih godina, ovaj posebni festival ostavio nas je u želji da će idući doći što prije te jedva čekamo vidjeti što će nam vrijedna ekipa iz Muzeja uz Zdenka Bašića pripremiti za iduću godinu.

Kako je bilo za vikend pogledajte u galeriji u nastavku: