Home Tradicija FOTO Pereković sa svojim konjima odnio još jednu pobjedu

FOTO Pereković sa svojim konjima odnio još jednu pobjedu

PODIJELITE
foto: Zlatko Srbelj

Velikogoričan Vedran Pereković na 3. Državnom natjecanju u vuči trupaca, koje je održano u nedjelju u Kušancu, osvojio je četvrtu pobjedu ove sezone, zauzevši prvo mjesto u teškim parovima sa svojim konjima Sokolom i Gajtanom. Na natjecanju je bilo 13 parova u lakoj kategoriji do 1110 kilograma, 12 u srednjoj do 1310 kilograma i 10 parova u teškoj kategoriji preko 1310 kilograma.

– Klada je bila dosta teška, pobijedili su sigurni konji. U srednjoj kategoriji sam osvojio drugo mjesto, tu je Zlatko pobijedio, a ja njega u teškoj. Ali sve je to tu, svaki put netko nekoga može pobijediti, jednom on, jednom ja – rekao nam je Vedran nakon pobjede. Ovaj zaljubljenik u konje redovito sudjeluje na ovakvim natjecanjima, ne samo u Hrvatskoj, već i u Srbiji i Bosni i Hercegovini gdje su ona vrlo popularna. Zato su njegovi konji konstantno u treningu, što u konačnici potvrđuju pobjedama.

– Što se tiče tog treninga, svi kažu da malo treniraju. Moji konji, od Nove godine, možda mjesec danas sve skupa da nisu bili u treningu. Oni tjedno možda jednom ili dva puta odmaraju, nije neki teret, ali uvijek su u pogonu.Vedran je ujedno i organizator ovog državnog natjecanja koje je privuklo brojne posjetitelje. Priredbu je i ove godine vodio međunarodni voditelj štraparijada Stanislav Jakica. – Ono što raduje jeste da i mlađi ljudi polako ulaze. Njihovi su didovi, očevi držali konje i oni su u tome vidjeli svoju šansu. Danas smo imali priliku vidjeti nastupe nekolicine mladih natjecatelja koji su zaista briljirali i pokazali taj duh borbe i pokazali su vještine goniča i furmana kakve se viđaju u cijeloj državi.

Jakica ističe da natjecanja u vuči trupaca promoviraju zdrav i sportski život u skladu s prirodom te da šire sliku mira i prijateljstva koja vlada između čovjeka i konja.

– Mislim da i publika i natjecatelji danas idu zadovoljni kući. Vidjeli su pravu borbu, istinski šlajs, ono za što svaki od ovih natjecatelja živi, za što drži konje i sprema ih – zaključio je Jakica.

foto: Zlatko Srbelj