Home FOTO VIJEST FOTO Otvorenjem izložbe u Turističkoj obilježena UN međunarodna godina stakla

FOTO Otvorenjem izložbe u Turističkoj obilježena UN međunarodna godina stakla

Izložili su nekoliko staklenih predmeta i umjetnina koje su izradili velikogorički umjetnici - Stjepan Kos i njegova nekadašnja učenica Violeta Antunović

PODIJELITE

Jutros je u Centru za posjetitelje održano otvorenje prigodne izložbe povodom Obilježavanja UN međunarodne godine stakla. Izložili su nekoliko staklenih predmeta i umjetnina, a koje su izradili velikogorički umjetnici – gospodin Stjepan Kos i gospođa Violeta Antunović.

Naime, diljem Hrvatske ove su godine organizirane različite izložbe, radionice i predavanja
na temu stakla, a koordinator projekata u našoj zemlji je Udruga za promociju tradicionalnih umjetnosti “Staklo & Umjetnost” iz Poreča. I Turistička zajednica grada Velike Gorica pridružila se ovoj akciji te .

Na našem području imamo vješte umjetnike koji se bave staklom, kao i bitan gospodarski sektor koji se upravo staklarstvom i bavi. Doznali smo zašto je staklo toliko zanimljivo za izradu umjetničkih rukotvorina.

Stjepan Kos rođen je Dubrancu. Jedan je od suosnivača respektabilne tvrtke „Gorica
staklo d.o.o.“ u sklopu koje se nudi i poseban programvdekorativne obrade i izrade umjetničkih predmeta od stakla.

Staklo „fuzija“ (stapanje) područje je njegovog najvećeg interesa u kojem istražuje i dan danas stvara neke od svojih najboljih radova. Ozbiljnija fuzija, objašnjava gospodin Stjepan, kreće se od 700 do 860 stupnjeva, no nikako preko 950 stupnjeva.

Moj prvi susret sa staklom bio je 1963. godine kad sam krenuo u zanat. Do dana današnjeg nisam se rastao od svoje struke. Nakon što sam izbrusio zanat, otvorio sam svoju malu staklarsku radionicu, koja još i danas postoji i zapošljava 120 ljudi. Ja na staklarstvo ne gledam kao umjetnost nego kao zanatski posao – kazao je velikogorički umjetnik Stjepan Kos.

Staklo kao multifunkcionalni medij

Violeta Antunović umjetnica je koja u Velikoj Gorici živi od 1974. godine, a od 2007. godine surađuje s gosp. Stjepanom Kosom,  Godinama slika na svili, papiru, platnu, izrađuje nakit, a posljednjih 15 godina slika na reljefnim staklima. Na reljefnim staklima oslikava sakralnu i mediteransku tematiku (motivi križa, ribe, jedra, cvijeća). Osim samostalnih izložbi, kao članica Udruge likovnih umjetnika Velike Gorice, redovno izlaže i na zajedničkim izložbama udruge.

Iznimno sam zahvalna gospodinu Kosu na nesebičnom pomaganju i na mogućnosti da budem njegova učenica. Skupa izlažemo od 2007. godine, a imala sam i ponešto samostalnih izložaba. Staklo je neiscrpan medij iz kojeg se mogu izraditi prekrasne stvari. Zahvalna sam da taj dar mogu još više usavršavati. Ne brojim koliko sam predmeta izradila, nastojim svaki puta uvesti nešto novo, posebno, a inspiracija dolazi od gospodina Štefa ali i drugih umjetnika. Jedni druge kroz rad inspiriramo i nadopunjujemo i volimo raditi sa staklom. Staklo nije samo uporabni predmet, može se s njime svašta raditi i jako mi je drago da je ova godina posvećena upravo staklu – kazala je umjetnica Violeta Antunović.

U 20 godina Stjepan Kos imao je nekoliko izložbi, nešto samostalnih, nešto zajedničkih, no naglašava kako nikad u tom poslu nije bio sam.

– Surađivao sam s više poznatih umjetničkih imena, kao i sa gospođom Violetom koja je danas ovdje s nama. Uz jedan mali pokus krenula je peći staklo. U Hrvatskoj nema ozbiljnije proizvodnje stakla, osobno se nadam da ćemo uskoro imati i tvornicu, kojoj se izuzetno radujem. Samo zamislite kako bi bilo da Hrvatska ima domaću proizvodnju, no o tome ćete uskoro čuti više – zaključuje Stjepan Kos.