Home Izdvojeno FOTO Ogranak Matice hrvatske u Pokupskom ima novo, mlado vodstvo

FOTO Ogranak Matice hrvatske u Pokupskom ima novo, mlado vodstvo

Nova predsjednica je 23-godišnja Nikolina Šestak koja ima velike planove za budućnost Ogranka

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

1999. osnovan je Ogranak Matice hrvatske u Pokupskom koji do danas uspješno djeluje već 23 godine. Dosadašnji predsjednik Ogranka, Dario Kaurić, vodstvo je prepustio pomlatku te je sinoć došlo do promjene na vodećim pozicijama. Nova predsjednica sada je dvadesettrogodišnja Nikolina Šestak koja ima velike planove za budućnost. “Budući da se radi o udruzi koja promovira kulturnu baštinu i događaje želimo to promovirati i približiti mladima. Činit ćemo to tako da ćemo, između ostalog, na društvenim mrežama objavljivati o događajima na našem području.”, govori nam Nikolina.

Dodaje da je cilj izdavanje časopisa Pokupska panorama u novijem izdanju koji će biti digitalno dostupan i moći će se kupiti. Preoblikovali bi ga, približili mladima i dodali nove rubrike, a cilj je i suradnja s osnovnoškolcima i udrugama, govori nam Štefica Medved, zamjenica predsjednice koja bi trebala biti novinska urednica časopisa. Dodaje kako će rubrike biti više društvene nego političke, a naći će se i sportskih informacija. Među ciljevima je i izrada monografije KUD-a Pokuplje.

Dario Kaurić, dosadašnji predsjednik nam govori kako su mnogo ciljeva do sada ispunili, no polaže velike nade u uspješnost novog vodstva. “Pokušali smo svojim znanjem i energijom napraviti što više. No, polako sijedimo i kopne nam energije, makar iskustva ima, potreban je dodatni elan, a to donose mladi ljudi. Oni imaju velike ambicije i želje, a vjerujem i sposobnosti i mogućnosti. Kroz ovo vrijeme smo uspjeli napraviti ključne aktivnosti i u uspjeli smo u većini naših ciljeva. Naravno, to nije dovoljno tako da vjerujem da će se sada stvari još bolje pokrenuti i promijeniti na bolje.”, govori Kaurić.

Božidar Škrinjarić, načelnik Općine Pokupsko nam govori da je očuvanje kulture i baštine u Pokupskom uvijek bio prioritet. Dokaz da stanovnici jesu zainteresirani za kulturu jest i činjenica da na području Pokupskog aktivno djeluju čak četiri knjižnice – narodna knjižnica, školska knjižnica, knjižnica Pavla Štoosa Bibliobus. Rijetko koje naselje ove veličine ima čak četiri knjižnice. “Pokupsko je uvijek bilo visoko rangirano, no to se prvenstveno treba pripisati Pavlu Štoosu. Taj ilirski duh je prenio na ljude u Pokupskom i to je ostalo u tradiciji. Čuva se tradicija i kultura, nije dovoljno samo orati i kopati, treba se naučiti baviti kulturom te je treba uvažavati kao instrument znanja, razumijevanja i političkog djelovanja.” 

Stjepan Sučić, član glavnog Odbora Matice hrvatske objasnio nam je kako je Matica Hrvatska kao Matica Ilirska osnovana prije 180 godina s ciljem razvijanja suvremene hrvatske književnosti. Govori nam da su Ogranci na poseban način širili književnu kulturu i dovodili strane naslove bliže našim stanovnicima, a tako i u Pokupskom.

Nakon što su članovi Matice hrvatske doživjeli progon, 1999. godine je otvoren Ogranak u Pokupskom. “Prepoznata je kulturna potreba mještana te snaga Matice hrvatske. Oni koji je osnovali su potražili najbolje poznavatelje hrvatske knjige i kulture te nastojali kulturno nasljeđe koje ovdje postoji na najbolji način prezentirati – monografijama, časopisom te glazbom. To se pokazalo kao odličan način za čuvanje i razvijanje narodnog identiteta.” , zaključuje Sučić te dodaje da je Ogranak u Pokupskom mnogo dao za obranu te da su činjena velika djela na čuvanju baštine. Spomenuo se i odličnog programa “Kupa – rijeka života” koji je pohvalio.

Spomenuo se i svih važnih imena u povijesti kulturne baštine Matice hrvatske poput Pavla Štoosa za kojeg smatra da može i danas biti uzor mladim piscima i ljubiteljima pisane riječi. “Matica je uspjela objaviti temeljne knjige iz hrvatske književne baštine, uspjela je pokrenuti svoje časopise, a posebno treba istaknuti časopis Vijenac. Matica je tada uzela hrvatsko ime, a predsjednik Ivan Kukuljević Sakcinski se sa svim hrvatskim književnicima, znanstvenicima i njegovateljima hrvatske riječi potrudio da se prošire prinosnici i darovnici. Na taj način je stvorena književna čitalačka publika. Danas nema hrvatskog grada, sela i škole bez knjiga Matice hrvatske.