Home Izdvojeno FOTO Uklonjen zvonik s crkve Navještenja Blažene Djevice Marije

FOTO Uklonjen zvonik s crkve Navještenja Blažene Djevice Marije

Radovi na sanaciji mogli bi biti završeni do kraja ljeta

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Jutros je, zbog sigurnosnih razloga, s crkve Navještenja Blažene Djevice Marije skinut zvonik. Crkva je nakon potresa pretrpjela određene štete i odstranjivanje zvonika se moralo izvršiti u skladu s preporukama statičara.

Nakon potresa, kad smo snimili stanje, vidjeli smo puknuća na zvoniku, što je statički poremetilo nosivost tornja. Odlučili smo uz pregled statičara da moramo skinuti toranj da rasteretimo konstrukciju i pristupimo sanaciji zvonika. Projekti su sada u izradi, ovog tjedna bi oni za sanaciju trebali biti gotovi, a sanacija će krenuti kada ih dobijemo.“, govori nam Juraj Vugrinović, voditelj radova na skidanju zvonika NBDM. Spominje i kako je šteta jako velika zbog brojnih puknuća te da bi do kraja ljeta radovi mogli biti završeni.

Prvo je potrebno osigurati statičku stabilnost zidova izvana te konstruktivni dio, Vugrinović smatra da će navjerojatnije doći betonski pršljen oko zida, što će proračunati statičari.

Sa zvonika je skinut i veliki sat te četiri zvona koja će također biti obnovljena do završetka projekta renovacije. Najveće zvono ima oko šesto kilograma, a najmanje oko 180 kilograma. “Potpuno ćemo ih obnoviti, zvona idu u Novi Marof. Napravit ćemo novu konstrukciju, ovo je prilika da se sve napravi kako treba. Zvona moramo pijeskariti, obnoviti brojčanik, kazaljke, mehanizme.. S time imamo dva, tri tjedna posla.“, govori nam Josip Bosilj iz firme Elektrobosilj koja je zadužena za obnovu crkvenih zvona.

Ovo je emotivan trenutak za sve velikogoričane. Dobro je da se tako brzo rješavaju stvari, danas popodne naši župnici sa mnom odlaze kod pomoćnice ministrice kulture gdje ćemo dogovoriti daljnje korake i sredstva za rješavanje i obnovu svih crkvi i četiri kapelica koje su stradale.“, govori vd. gradonačelnika Krešimir Ačkar navodeći kako moramo biti spremni da reakcija možda neće biti brza i promptna zbog mnogo posla i zakona jer se ipak radi o spomenicima kulture. “Sve što je u domeni Grada bit će učinjeno da bismo što prije vratili u prvobitno stanje sve naše crkve i kapele, a posebice ovu našu centralnu crkvu NBDM.”, zaključuje Ačkar.